Jak uvařit bramborové knedlíky se sýrem | recept
Bramborové knedlíky se sýrem | recept. Nabízím trochu jiný recept na bramborové knedlíky. Těsto je vláčnější a jemnější než klasické, přidává se do něj sýr a máslo. Knedlíky jsou vhodné jako příloha i samostatně podávané polité slaninou a doplněné zeleninovým salátem. Chutnají i studené. Knedlíčky jsou rychlé a jednoduché na přípravu.
Co je potřeba
- 500 g vařených brambor
- 150 g hrubé mouky
- 1 celé vejce
- 30 g másla
- 80 g strouhaného sýra (i uzený)
- sůl
- na špičku nože prášku do pečiva
Krok 1
Vychladlé uvařené brambory (uvařené nejlépe den předem) nastrouhejte na jemném struhadle. Promíchejte mouku se solí, práškem do pečiva a přidejte do mísy spolu s celým vajíčkem, strouhaným sýrem a na jemné lístečky pokrájeným máslem. Sýr můžete přidat i uzený, ozvláštní to chuť knedlíčků. Nic nezkazíte ani v současné době tolik zatracovaným 30% Eidamem.
Krok 2
Z těsta rukama vypracujte těsto. Na pomoučené kuchyňské desce vytvořte váleček, ze kterého odkrajujte stejně velké kousky a vytvarujte knedlíky. Velikost si určete sami, podle svého uvážení, doporučuji velikost slepičího vejce. Bramborové těsto začněte dělat teprve tehdy, začíná-li voda na knedlíky vřít. Těsto dlouhým stáním řídne a knedlíky by se mohly rozvařit. Připravené knedlíky vhodíme do vroucí vody a uvaříme. Do vody je vkládáme rychle, aby se stejnoměrně uvařily. Při pomalejším tempu by se mohlo stát, že první by se převařily a ty poslední by byly uvnitř ještě syrové.
Krok 3
Knedlíčky po vložení do vody vařečkou opatrně promícháme, abychom je odlepili ode dna. Vaříme je 5-8 minut. Pak vybereme děrovanou vařečkou. Podáváme-li je jako samostatné jídlo, nití nebo strunou knedlíky překrájíme na poloviny. Obě části od sebe oddělíme. Kvůli sýru se k sobě těsto lepí.
Krok 4
Knedlíky můžete podávat s vypraženou slaninou a posypané zbytkem sýra. Jsou velmi syté. Zbylé knedlíčky snadno ohřejete nad párou nebo rychleji v mikrovlnné troubě.