Jak připravit palačinky z kulatozrnné rýže | recept
Jak připravit palačinky z kulatozrnné rýže | recept. Pokud Vám ve spíži zbyla trocha kulatozrnné rýže, kterou jste nevyužili při vaření rizota, mléčné rýže či rýžového nákypu, zkuste si z ní připravit skvělý moučník. V našem článku vám poradíme, jak připravit palačinky z kulatozrnné rýže. K výrobě palačinek z kulatozrnné rýže nebudete potřebovat mouku, mléko ani vejce, je proto vhodné i pro všechny s potravinovou alergií a podobnými problémy.
Co je potřeba
- 1 hrnek rýže
- 1 hrnek vody
- 1 hrst ořechů libovolného druhu
- 1 jablko
- špetka soli
- kokosový olej na smažení palačinek
Krok 1
Pro přípravu palačinek použijte nejlépe kulatozrnnou rýži, která obsahuje nejvíce škrobu a díky tomu absorbuje velké množství vody. Získá tak lepivou konzistenci, a je proto nejvhodnější pro přípravu palačinkového těsta.
Krok 2
Ořechy a důkladně propláchnutou rýži je třeba dopředu na několik hodin namočit do vody.
Krok 3
Následně ořechy přecedíme a spolu s taktéž scezenou rýží a špetkou soli je nasypeme do mixéru. Přidáme oloupané jablko nakrájené na kousky a přilijeme hrnek vody. Vše důkladně rozmixujeme, dokud nevznikne hustší hladké těsto.
Krok 4
V pánvi rozpálíme kokosový olej, na něj vždy nalijeme naběračku těsta a rozetřeme nebo rozlijeme jej po pánvi. Tenkou palačinku osmažíme z obou stran, dokud není povrch palačinky zcela suchý. Obracejte ji opatrně, nejprve je dobré ji lehce odlepit, aby se neroztrhla.
Krok 5
Teplé palačinky je možné podávat s čerstvým nebo horkým ovocem, namazané marmeládou či povidly, polévané rostlinným sirupem, s tvarohem a ořechy apod. Lze je podávat také na slaný způsob (např. se špenátem, se šunkou a sýrem či s rajčaty a mozzarellou), neboť neobsahují žádný přidaný cukr.
- Palačinky z kulatozrnné rýže jsou vhodné i pro lidi, kteří drží bezlepkovou dietu.
- Místo jablka můžete použít třeba hrušku nebo využít zbylou jablečnou přesnídávku.