Jak naložit kedluben na zimu | recept
Jak naložit kedluben na zimu | recept. Kedluben je spolu s ředkvičkami první jarní zeleninou na zahrádkách i v prodeji. Kedluben se pěstuje v mnoha druzích po celou sezonu a nejlepší je v syrovém stavu. Jestliže ale máte kedlubnů dostatek nebo se vám naskytne výhodná koupě, neváhejte a zpracujte je na zimu. Sterilovat se mohou nastrouhané a okořeněné pro přípravu salátů, naložené bez koření se hodí k vaření kedlubnového „zelí“. Sterilovaná zelenina sice ztratí část zdraví prospěšných látek, ty ale v rychlené skleníkové zelenině v zimě stejně nenajdete.
Co je potřeba
Nálev na kedlubny pro přípravu zelí:
- 0,25 l octa 8%
- 1 l vody
- 25 g soli
- 50 g cukru
Nálev na kedlubnový salát:
- 1 l vody
- 0,25 l octa 8%
- 30 g soli
- 100 g cukru
Přísady do sklenice:
- 1/2 feferonky
- 2 zrnka pepře
- 1/2 bobkového listu
- 2 kuličky nového koření
- 2 kolečka cibule
Krok 1
Kedluben pro přípravu salátu nakrájíme na kousky a předvaříme do polměkka v osolené vodě. Pak scedíme a necháme okapat. Pro přípravu kedlubnového zelí ho nakrouháme na hrubém struhadle a spaříme horkou vodou.
Krok 2
Nálev připravíme svařením vody, cukru a soli. Jakmile začne voda vřít, přidáme ocet a necháme společně ještě minutu povařit. Nádoba musí být zakrytá poklicí. Uvařený nálev odstavíme a necháme několik minut vychladnout.
Krok 3
Kedlubny vložíme do sklenic. K polotovaru určenému na zelí nic nepřidáváme, jen zalijeme horkým nálevem a sklenici dobře uzavřeme. Ke sladkokyselému kedlubnu do sklenic přidáme koření a taktéž ho zalijeme horkým nálevem. Oba druhy sterilujeme 20 minut při 80 °C. Po ukončení sterilace sklenice ihned ochladíme.