Jak vyrobit jahodový ocet | recept
Jak vyrobit jahodový ocet | návod. Poradíme vám, jak si snadno vyrobíte aromatizovaný jahodový ocet. Je to snadné a nepotřebujete k tomu žádné speciální pomůcky a suroviny. Stejným způsobem si můžete vyrobit ocet i z jiného ovoce, mám vyzkoušený malinový, ten je opravdu luxusní. Ovocné aromatizované octy se hodí k dochucení salátů, na marinády nebo si pár kapek přidejte do vody místo citronu. Základem aromatizovaných ovocných octů je vždy jablečný nebo vinný ocet. Přidáte jen bylinky, ovoce nebo koření.
Co je potřeba
- 0,5 kg očištěných jahod (malin)
- 0,5 l bílého vinného octa
Krok 1
Bílý vinný ocet přiveďte v zakrytém hrnci do varu, po několika vteřinách ho odstavte a nechte vychladnout (pokličku ponechte). Mezitím, co ocet chladne, si připravte jahody. Vybírejte ideálně zralé plody, mají nejsilnější aroma a vůni. Odstraňte kališní lístky a plody omyjte na sítu pod tekoucí vodou.
Krok 2
Omyté okapané jahody rozmixujte na kaši.
Krok 3
Jahodou kaši promíchejte s vychladlým vinným octem a nalijte do nádoby, ve které bude zrát. Hrdlo nádoby překryjte plátnem a zajistěte gumičkou.
Krok 4
Lahev se směsí postavte na okno, kam dopadají alespoň část dne sluneční paprsky. Lahví občas potřeste. Nechte stát asi dva týdny a pak ocet sceďte přes plátno a naplňte ho do čistých vypařených lahví. Uzavřete a uchovávejte na tmavém místě. Ocet má výraznou chuť a vůni po jahodách. Jahody se výborně doplňují s bazalkou, mátou a meduňkou. Několik lístků uvedených bylinek můžete do octa přidat. Ocet mi vydržel rok bez změny kvality. Delší dobu nemám vyzkoušenou.