Jak vyrobit domácí jablečný ocet
Jablečný ocet je zdravější variantou klasického lihového octa, v obchodě je však také dražší. Jablečný ocet si můžete snadno vyrobit doma. Zužitkujete přitom zbytky a ještě ušetříte. Kyselost svého jablečného octa si navíc můžete snadno přizpůsobit své chuti.
Co je potřeba
- 400 g jablek nahrubo nastrouhaných i se slupkou a jádřinci
- 200 g třtinového cukru (množství můžete upravit podle sladkosti jablek)
- 1 litr převařené vody
Krok 1
Jablečný ocet je velmi zdravý, nalezneme v něm totiž celou řadu cenných látek (např. vitamíny skupiny B, vitamín C, draslík, hořčík, železo, fosfor a mnoho dalších). Jablečný ocet mimo jiné podporuje trávení, zrychluje metabolismus, snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak, detoxikuje organismus, posiluje imunitu, zmírňuje pálení žáhy a má antibakteriální a antimykotické účinky.
Krok 2
Vnitřně můžete jablečný ocet užívat rozmíchaný ve vodě (3x denně 1 lžíci octa rozmíchanou ve sklenici vody). Tato očistná kúra by měla trvat asi týden.
Jablečným octem se dají ochutit salátové zálivky, polévky, omáčky a další pokrmy.
Zevně jablečný ocet vyžijete pro lesklejší a zdravější vlasy i pleť.
Krok 3
Jaká jablka použít?
Zvolte nejlépe jablka z vlastní zahrady nebo ta v BIO kvalitě. Jablka se přidávají i se slupkou a přece jen chceme mít výsledný ocet co nejzdravější s co nejmenším obsahem škodlivých látek, což u kupovaného bohužel neovlivníte.
Použít můžete jakákoliv jablka. Ocet ze žlutých jablek bude mít světlou nažloutlou barvu, ocet z červených jablek pak narůžovělou.
Krok 4
A jaký je postup?
Nastrouhaná jablka nasypeme do větší vysterilizované zavařovací sklenice, zasypeme je třtinovým cukrem a zalijeme převařenou vodou.
Krok 5
Sklenici přikryjeme papírovým ubrouskem nebo utěrkou a upevníme gumičkou. Umístíme ji na teplé a světlé místo a necháme ji tam zhruba 3 týdny. Během této doby obsah sklenice pravidelně každý den promícháváme čistou vařečkou.
Následně ocet přecedíme přes plátýnko a rozlijeme do menších čistých skleniček a uchovávejte je v lednici.
Ocet z celých jablek má výraznější chuť než tradičně vyráběný ocet z jablečných slupek.
Proces kvašení se dá urychlit přidáním půl lžičky sušeného nebo 1/8 kostky čerstvého droždí.
Nepoužívejte jablka otlučená a se známkami hniloby či plísně.