Jak upéct košíčky s jahodovou šlehačkou | recept
Košíčky s jahodovou šlehačkou | recept. Červen je měsíc jahod. Konečně jsme se dočkali voňavých sladkých tuzemských plodů. Dovážené jahody chutí zaostávají několik koňských délek za těmi ze zahrádky nebo jahodové plantáže. A protože čas jahod je krátký, užijme si je co nejvíce. Nejlepší jsou čerstvé, jen tak vynikne jejich lahodná chuť, krásná barva a příjemně sladká vůně. Právě proto je následující recept velmi jednoduchý. Košíčky můžete mít napečené do zásoby a jahody se šlehačkou si tak dopřejte pokaždé, když dozrají nové plody.
Co je potřeba
Těsto:
- 120 g másla
- 280 g hrubé mouky
- 90 g moučkového cukru
- 2 kávové lžičky prášku do pečiva
- 3 žloutky
- 2 lžíce rumu
- marmeláda na potření
Náplň:
- smetana ke šlehání
- čerstvé jahody
Krok 1
Do misky prosijte hrubou mouku a promíchejte ji s kypřicím práškem. Přidejte moučkový cukr, žloutky, změklé máslo a rum. Vypracujte těsto. Jestliže se těsto nechce spojit, přidejte trochu mléka. Těsto nechte v chladu hodinu odpočinout.
Krok 2
Formičky na košíčky nevymazávejte tukem, těsto ho obsahuje dostatek, další není třeba. Kousky těsta vtlačujte do formiček v tenké vrstvě, pečením nabudou. Košíčky pečte v předem vyhřáté troubě při 180 °C. Upečené budou mít narůžovělé okraje. Ještě teplé vyklápějte, jde to velmi lehce, košíčky samy vypadávají.
Krok 3
Prochladlé košíčky lehce potřete marmeládou (nemusí být) a naplňte ušlehanou smetanou. Aby šlehačka vydržela déle tuhá, je možné do smetany vmíchat ztužovač nebo želatinu podle uvážení. Dozdobte čerstvými jahodami. Košíčky plňte čistou šlehačkou těsně před podáváním, pro delší výdrž náplně je nutné použití ztužovače.
Krok 4
Košíčky se mohou plnit jahodovou šlehačkou. Tu připravíte přimícháním několika rozmixovaných jahod do tuhé šlehačky. Na jahodovou šlehačku doporučuji želatinový ztužovač zastudena. Přidáním ovoce šlehačka zřídne a nedrží tvar.