Jak upéct slaný koláč z listového těsta s lososem a bylinkovým pestem | recept
Slaný koláč z listového těsta s lososem a bylinkovým pestem | recept. Listové těsto je všestranně použitelné a využijete jej nejen pro pečení sladkých moučníků, ale také pro přípravu nejrůznějších slaných pochoutek. Zkuste si připravit slaný koláč z listového těsta podle našeho receptu. Postup, jak upéct slaný koláč z listového těsta s lososem a bylinkovým pestem, naleznete na následujících řádcích.
Co je potřeba
- 250 g listového těsta
- 300 g filetů z lososa
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 lžíce bylinkového pesta
- 200 g čerstvých rajčat
- 3 vejce
- 200 ml smetany (můžete zvolit i rostlinnou alternativu smetany – např. sójovou či rýžovou)
- sůl, pepř
Krok 1
Bylinkové pesto si jednak můžete zakoupit hotové v obchodě (např. bazalkové), ale mnohem lepší je připravit si čerstvé domácí pesto z bylinek, které se hodí k rybám. Využijte třeba petrželku, rozmarýn, tymián, kopr, bazalku, ale klidně i medvědí česnek a mnoho dalších druhů bylinek.
Budete potřebovat asi 3 hrsti čerstvých omytých a osušených bylinek, 3 stroužky česneku, olivový olej a sůl. Všechny ingredience důkladně promixujeme dohladka. Do pesta se obvykle přidává také parmezán a piniové (nebo např. vlašské) oříšky.
Krok 2
A jaký je postup?
Listové těsto rozválíme a vyložíme s ním kulatou koláčovou formu, vytvoříme vysoký okraj a dno korpusu propícháme vidličkou. Těsto následně asi 10 minut předpečeme v troubě vyhřáté na 180 °C.
Krok 3
Mezitím lososa nakrájíme na menší filety, které osolíme, opepříme a poklademe česnekem nakrájeným na plátky. Na olivovém oleji je zprudka opečeme ze všech stran tak, aby vnitřek ryby zůstal červený. Poté maso nakrájíme na kousky.
Krok 4
Předpečený korpus potřeme bylinkovým pestem a poklademe kousky lososa a omytými a pokrájenými rajčaty.
Krok 5
Vše zalijeme vejci rozmíchanými se smetanou, které jsme dochutili solí a pepřem. Koláč pečeme v troubě vyhřáté opět na 180 °C asi 20-30 minut. Před podáváním jej necháme trochu vychladnout, skvěle chutná i studený.
- Koláč můžete před koncem pečení posypat strouhaným sýrem.
- Náplň slaného koláče může tvořit také šunka, krevety, listový špenát a další druhy zeleniny.