Jak připravit hlávkový salát se slaninovou zálivkou | recept
Hlávkový salát se slaninovou zálivkou | recept. Zeleninový salát si mnozí z nás umějí představit jen jako přílohu k hlavnímu jídlu. Jsou ale i saláty, které poslouží jako lehká svačina nebo místo oběda. Následující salát je toho příkladem. Je natolik sytý, že žádné další jídlo není potřeba. S plátkem toastového chleba plně nahradí oběd. Vyzkoušejte následující recept, určitě vás nezklame.
Co je potřeba
- hlávkový salát
- 2 natvrdo vařená vejce
- 80 g slaniny
- ocet
- bílý jogurt
- lžička dijonské hořčice
- sůl
- pepř
Krok 1
Uvařte si vejce natvrdo a nechte je vychladnout. Slaninu nakrájejte na malé kostičky a vyškvařte na pánvi. Výsledkem bude vypečený tuk a křupavé škvarečky. Odstavíme a začneme připravovat salát.
Krok 2
Listový salát důkladně opereme a osušíme. Salát musí být téměř suchý, případná voda by zředila salátovou zálivku a nepříznivě ovlivnila výslednou chuť. Nezáleží na druhu salátu, vhodné jsou všechny druhy – hlávkový, ledový, polníček, dubáček aj. Salát natrhejte na menší kousky, několik listů nechte celých, abyste mohli hotový salát naaranžovat do misek.
Krok 3
V misce smíchejte jednoduchou zálivku z jogurtu, dobrého octa, pepře a soli. Ochuťte ostřejší hořčicí, doporučuji dijonskou. Listy salátu promíchejte s vyškvařeným tukem, upravte na mísu, posypte pokrájenými vejci nadrobno, přisypte škvarečky a vše polijte jogurtovou zálivkou. Salát ihned podávejte, necháte-li ho déle stát, listy ovadnou a salát vypadá „unaveně“. A malé upozornění na závěr: se solí opatrně, někdy je slanina hodně slaná a bez dosolování se obejdete. Salát doplňte pečivem.