Jak připravit květák v sýrovém těstíčku | recept
Květák v sýrovém těstíčku | recept. Květák obalovaný v sýrovém těstíčku s vínem se hodí nejen jako hlavní bezmasé jídlo. Doplněný tvarohovým nebo česnekovým dipem ho můžete podávat jako součást pohoštění při různých akcích. Obalovaný květák chutná stejně dobře teplý i studený a je to příjemná změna oproti „klasice“ v trojobalu. Přesvědčte se sami.
Co je potřeba
- 1 květák
- 200 g strouhaného sýra
- 100 g hladké mouky
- sůl
- mletý pepř
- 1 lžíce oleje
- 6 lžic mléka
- 125 ml bílého vína
- 1 žloutek
- sníh z 1 bílku
- tuk na smažení
Krok 1
Květák rozeberte na růžičky, pečlivě očistěte a uvařte v osolené vodě do poloměkka. Uvařený květák zchlaďte studenou vodou a nechte vystydnout.
Krok 2
Těstíčko na obalení připravíte smícháním strouhaného sýra, mouky, koření, mléka, žloutku, vína a oleje. Na závěr vmíchejte pevně ušlehaný sníh z 1 bílku. Těstíčko musí mít takovou hustotu, aby nestékalo z obalených kousků. Případně ho doupravte tekutinou nebo moukou.
Krok 3
V těstíčku obalujeme kousky zeleniny a ihned je vkládáme do horkého tuku. Smažíme ze všech stran dozlatova. Podáváme s bramborem, bramborovou kaší a salátem ze zeleniny. Květák můžete nahradit brokolicí, chutná stejně dobře. Dobrou chuť!
Tvarohový dip: 100 g tvarohu, 100 g husté kysané smetany, nastrouhaná kyselá okurka, hrst kaparů, hladkolistá petržel, pepř, sůl. Vše dohromady promícháme, popř. ochutíme citronem.