Jak upéct trojbarevnou pudinkovou buchtu | recept
Trojbarevná pudinková buchta | recept. Následující recept je vlastně takovým retrem. Možná pudinkovou buchtu pečete dlouhá léta, anebo jste na ní přes všechny nové módní trendy v pečení trochu pozapomněli. Pojďme si zavzpomínat na dětství, připomeňme si trojbarevný koláč, který je krásně vláčný a hebký díky zakysané smetaně a pudinku, díky němuž je zároveň docíleno barevného efektu. Pokud máte rádi polevu, k tomuto moučníku ladí citronová. Na rozdíl od původního receptu je v následujícím část mouky nahrazena špaldovou, čímž uděláme alespoň něco málo pro své zdraví.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat:
- 250 g cukru moučka
- 1 vanilkový cukr
- 300 g másla
- 5 vajec
- 1 zakysanou smetanu
- 150 g polohrubé mouky
- 150 g špaldové mouky
- 1 prášek do pečiva
- 3 pudinky (vanilka, jahoda, čokoláda)
- tuk a mouku na vymazání a vysypání pekáče
Poleva:
- 300 g moučkového cukru
- 2 lžíce horké vody
- 3 lžíce rumu
- šťávu z jednoho citronu
Krok 1
V prvním kroku utřeme máslo s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Poté přidáváme po jednom vejce a dál šleháme. Jakmile se cukr rozpustí a směs nabude světle žluté barvy, přilijeme zakysanou smetanu a přisypeme oba druhy mouky smíchané s práškem do pečiva.
Krok 2
Následně rozdělíme těsto na tři stejné díly. Ke každému nasypeme jeden druh pudinku a důkladně promícháme, aby se každá část těsta obarvila.
Krok 3
Pekáč vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Těsta lžící postupně nandáme na plech, střídáme je různě, abychom docílili barevného efektu. Jakmile nám těsta dojdou, můžeme je ještě pomocí špejle nebo i lžíce lehce promíchat, aby se docílilo požadovaného mramorového vzhledu. Ale nepromíchejte je úplně, aby se barvy neslily. Pekáč poté vložíme do středně vyhřáté trouby a pečeme asi 25 minut.
Krok 4
Mezitím si přichystáme polevu. V misce smícháme všechny ingredience a třeme tak dlouho, dokud nám nevznikne hustá ale hladká kaše. Upečenou buchtu necháme zchladnout a poté ji potřeme polevou. Necháme zaschnout a podáváme.
Nelekejte se poněkud mdlé barvy jahodové části těsta, možná záleží i na značce pudinku, každopádně, pokud byste chtěli dosáhnout opravdu výrazného odstínu, použijte potravinářské barvivo.