Jak připravit krůtí maso s květákem | recept
Krůtí maso s květákem | recept. Krůtí maso má jemnou chuť a dobře se kombinuje s jinými výraznými chutěmi. Je oblíbené v dietní kuchyni, obsahuje velmi malé množství tuku a vysoké procento bílkovin. Krůtí prsa se dají v kuchyni všestranně využít, dají se smažit, péct i grilovat. Hodí se i k uzení. Podle odborníků na výživu by měl každý zkonzumovat alespoň 150 g krůtího masa týdně. Bohužel, krůtí maso je u nás stále nedoceněno. Zkuste to napravit a vyzkoušejte třeba tento způsob přípravy.
Co je potřeba
- 400 g krůtího masa
- 2 menší cibule
- 1 květák
- 2 polévkové lžíce rajského protlaku
- špetka mleté skořice
- sůl
- mletý pepř
- olej
- 2 hřebíčky
- špetka koriandru
- 2 stroužky česneku
- rýže jako příloha
- kurkuma do rýže
Krok 1
Květák rozebereme na růžičky a 5 minut vaříme v osolené vodě. Pak scedíme a necháme oschnout. Krůtí maso z prsou nakrájíme na menší kousky. Cibuli pokrájíme nadrobno.
Krok 2
Na oleji opečeme předvařený květák. Pak ho děrovanou naběračkou vyjmeme a prozatím odložíme stranou na pozdější využití.
Krok 3
Na stejnou pánev, kde jsme opékali květák, vložíme kousky krůtího masa. Lehce ho osmahneme a přidáme nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Společně opražíme. Následně přidáme koření, sůl a 200 ml vody. Dusíme pod pokličkou asi 20 minut.
Krok 4
Po dvaceti minutách přidáme rajčatový protlak, opečený květák a vše společně ještě 15 minut provaříme. Maso musí být měkké a pokrm by neměl mít moc šťávy.
Krok 5
Ke krůtí směsi se jako příloha hodí rýže uvařená ve slané vodě se lžičkou kurkumy. Rýže obarvená kurkumou bude mít výraznou žlutou barvu.