Jak zapéct květák se šunkou | recept
Zapečený květák se šunkou | recept. Tento recept je variací na „mozeček“ z květáku. Přiznám se, že když byl k obědu, byl to pro mne trest. Dodnes jsem mu nepřišla na chuť a je to pro mne nejhorší úprava této zeleniny. Rodina květák s vejci ale k mé smůle zbožňuje, a tak mi přišel vhod tento recept, o který se s vámi podělím. Doma jsou spokojeni a já si občas dám s nimi. Je to mnohem lepší než klasický postup.
Co je potřeba
- 1 květák
- 200 g šunky
- kelímek zakysané smetany
- 2 vejce
- 2 polévkové lžíce strouhanky
- máslo
- sůl
- zelená petržel
Krok 1
Květák rozebereme na růžičky, důkladně omyjeme a v osolené vodě uvaříme do poloměkka. Na kousku másla opražíme dvě polévkové lžíce strouhanky. Strouhankou budeme sypat pokrm před zapečením v troubě, proto dávejte pozor a nechte ji jen lehounce osmahnout.
Krok 2
Šunku nakrájejte na drobné kousky. Nezáleží na tom, jakou šunku vyberete, zda drůbeží či vepřovou. V zakysané smetaně rozšleháme dvě celá vejce, osolíme a přidáme nasekanou petrželovou nať.
Krok 3
Zapékací misku vymažeme máslem a urovnáme do ní polovinu vařeného květáku. Posypeme ho šunkou, nahoru dáme druhou polovinu květáku a rukou vše mírně stlačíme. Zalijeme smetanou s vejci.
Krok 4
Povrch posypeme připravenou strouhankou a zapečeme při 200 °C. Jakmile vejce ztuhnou, je květák hotový. Podáváme s bramborovou kaší nebo vařenými brambory.