Jak upéct zdravější špaldové francouzské éclairs | recept
Zdravější špaldové francouzské éclairs | recept. Francouzský dezert éclairs je zákusek z odpalovaného těsta podobný našim věnečkům, banánkům či větrníkům. Existuje mnoho možností, jak éclairs naplnit a čím je dozdobit. Chcete-li vyzkoušet o něco zdravější variantu tohoto dezertu, máme pro Vás recept na špaldové éclairs.
Co je potřeba
- 50 g másla
- 150 ml mléka
- 120 g hladké špaldové mouky
- 3 vejce
- 1 lžička třtinového cukru
- Špetka soli
- Náplň a poleva dle chuti
Krok 1
Éclairs chutnají výborně třeba s vanilkovým, pistáciovým či pařížským krémem a čokoládovou, ovocnou nebo karamelovou polevou. Dozdobit je můžete také čerstvým ovocem.
Krok 2
A jaký je postup?
Mléko s máslem, třtinovým cukrem a solí zahřejeme, dokud se máslo nerozpustí. Poté přisypeme všechnu špaldovou mouku a zapracujeme ji do tekutiny. Směs v hrnci mícháme do té doby, než se na dně vytvoří bílý povlak, což trvá asi 2 minuty.
Krok 3
Těsto necháme mírně vychladnout a poté do něj po jednom vmícháme elektrickým šlehačem vejce. Vznikne hladké a lepivé těsto.
Krok 4
Cukrářský pytlík naplníme připraveným těstem se širokou špičkou a poté jedním tahem tvoříme na plechu vyloženém pečicím papírem válečky dlouhé zhruba 10 centimetrů.
Krok 5
Plech vložíme do trouby předehřáté na teplotu 180 °C a válečky pečeme do zezlátnutí asi 20 minut.
Krok 6
Nakonec válečky podélně rozkrojíme a naplníme je libovolným krémem. Vrchní část cukrovinky namočíme do čokolády nebo jiné vybrané polevy. Vrchním dílem přiklopíme část namazanou krémem a éclairs dáme vychladit a ztuhnout do lednice.
Krok 7
Vanilkový krém připravíte smícháním vanilkového pudinku s trochou másla, případně z mléka, žloutků, cukru, vanilkového lusku a trochy kukuřičného škrobu.
Krok 8
Skvělá čokoládová poleva vznikne, když zalijeme libovolnou čokoládu polovičním množstvím vařící smetany a důkladně směs rozmícháme.
- Do trouby dejte při pečení hrnec s vodou.
- Éclairs můžete naplnit také dírkou z boku nebo zespodu.
Po dobu pečení neotevírejte troubu (alespoň prvních 15 minut), jinak by éclairs nevyskočily.