Jak připravit fialkovou panna cottu | recept
Fialková panna cotta | recept. Pokud ještě neznáte panna cottu, jedná se o italský smetanový dezert, při jehož přípravě se svaří smetana se želatinou a cukrem. Dozdobit ji můžete dle svého vkusu a chuti, my však pro Vás máme tip na velmi originální a zdravou variantu, která navíc i krásně vypadá. Vyzkoušejte fialkovou panna cottu podle našeho receptu.
Co je potřeba
- 500 ml smetany ke šlehání
- 3 plátky želatiny (dá se nahradit agarem)
- 4 lžíce třtinového cukru
- 1/2 vanilkového lusku
- květy fialek
Krok 1
Violka vonná neboli fialka je nejen krásná květina, jedná se také o velmi zdravou bylinku. Tato rostlina má mnoho léčivých účinků. Bojuje s onemocněními dýchacích cest, s chřipkou a nachlazením. Pomáhá proti migréně nebo bolestem kloubů, fialky mají také močopudné účinky.
Nasbírat si je můžete od března do dubna, někdy se však s kvetoucími fialkami setkáte i v pozdním létě. Nalézt je můžete zejména kolem řek, potoků, plotů a zdí, na loukách i pod stromy.
Květy fialky můžete použít do salátů, na ozdobu jednohubek, na koláče a dorty i nepečené dezerty. Také se nakládají do cukru. Využijte jejich nasládlé vůně a přidejte je do panna cotty.
Krok 2
A jaký je postup?
Plátky želatiny několik minut předem namočíme do studené vody.
Květy fialek důkladně omyjeme.
Krok 3
Smetanu vlijeme do hrnce, přisypeme třtinový cukr a vnitřek vanilkového lusku. Smetanu přivedeme za občasného míchání k varu, následně přidáme želatinu a vše krátce prohřejeme, dokud se želatina nerozpustí.
Krok 4
Směs poté nalijeme do silikonových formiček, případně do mističek, které jsme si předem vymazali trochou rostlinného oleje. Formičky umístíme nejméně na 6 hodin do lednice, nejlépe však přes noc. Ztuhlou panna cottu před podáváním vyklopíme z formičky na talířek a dozdobíme květy fialek.
Krok 5
Fialky také můžeme nasypat do skleněné mističky nebo skleničky a poté je zalít svařenou smetanou s želatinou (stejně jako u předchozího kroku). Takto připravená panna cotta se podává v použité mističce či skleničce. Doba tuhnutí je stejná, jako když použijeme formičky.
Chuť a vzhled fialkové panna cotty můžete podpořit kanadskými borůvkami nebo třeba ostružinami.