Jak uvařit polévku charčo po gruzínsku | recept
Polévka charčo po gruzínsku | recept. Charčo polévku jsem poprvé ochutnala v jedné restauraci, nikdy jsem ten název neslyšela a ráda ochutnávám nová jídla. Polévka mě mile překvapila svojí chutí. I když pravé gruzínské charčo obsahuje mnohem více surovin, například mleté ořechy nebo sušené švestky, tato česká verze je opravdu povedená. Posuďte sami.
Co je potřeba
- 500 g hovězího předního masa
- 1 l vývaru z kostí
- kousek celeru
- 1 středně velká cibule
- 1 střední mrkev
- 425 ml krájených rajčat
- 70 g rýže
- 50 g másla
- 3 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- volitelně chilli paprika
- zelená petržel
Krok 1
Do jednoho litru vývaru z kostí nebo vody dejte vařit maso a několik kuliček pepře. Vařte do změknutí masa. Měkké maso vyjměte a po vychladnutí nakrájejte na kousky. Bude se přidávat do uvařené polévky.
Krok 2
Na másle osmahněte mrkev s celerem pokrájené na kostičky, česnek na plátky a cibuli na půlkolečka. Pak přidejte rajčata, mohou být i z plechovky. V zimě je výhodnější vařit z nich, mají lepší chuť než dovážené plody.
Krok 3
Dlouhozrnnou rýži přeberte, propláchněte a přidejte k zelenině. Vše zalijte vývarem, ve kterém se vařilo maso. Osolte a podle chuti můžete přidat špetku chilli papriček. Vařte do změknutí rýže. Občas zamíchejte, aby se rýže nepřichytila ke dnu.
Krok 4
Do hotové polévky přidejte zelenou petrželovou nať. Čerstvé bylinky se přidávají až na závěr, v pokrmu se nesmějí vařit, ochudili bychom se o cenné vitamíny. Nakrájené maso přidejte do polévky (správně se podává v misce zvlášť a každý si ho dávkuje sám). K polévce se hodí pečivo.