Jak připravit zapečenou krkovici na bramborách | recept
Zapečená krkovice na bramborách | recept. Zapečené maso s bramborami a zeleninou je sázka na jistotu. Zapečené maso je chutné, rychlé a ještě je potřeba minimum nádobí. S nadsázkou by se dalo říci, že vše, co naskládáte do pekáče a zalijete šlehačkou, bude dobré. Proto vymýšlejte a zkoušejte různé druhy zeleniny, masa i koření. Na zapečené krkovici na bramborách se opravdu nedá nic zkazit.
Co je potřeba
- 1 kg brambor
- 6 plátků krkovice
- 3 paprikové lusky
- 2 cibule
- 250 g žampionů
- kelímek sladké smetany 12%
- 50 g strouhaného sýra
- sůl
- mletý pepř
Krok 1
Brambory uvaříme do poloměkka a necháme je vychladnout. Maso rozklepeme, osolíme a opepříme. Na pánvi s horkým tukem ho krátce opečeme z obou stran, jen tak aby se maso zatáhlo. Opečené plátky prozatím odložíme stranou a připravíme zeleninu.
Krok 2
Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Práce jde rychleji od ruky použijeme-li strunový kráječ na vejce. Papriky a cibuli nakrájíme na proužky a žampiony na plátky. Pokud jsou žampiony čistě bílé, nepomačkané, nemusí se pokožka klobouku loupat.
Krok 3
Do nádoby vhodné k zapékání rozvrstvíme plátky brambor a na ně položíme pokrájenou papriku a houby. Dobře osolíme, brambory potřebují hodně soli. Další vrstvu tvoří opečené maso. Nemusí to být jen krkovice, vhodná je i pečeně bez kosti (kotleta), je libovější.
Krok 4
Strouhaný sýr promícháme v hrnku se smetanou a vzniklou směsí zalijeme suroviny naskládané v pekáčku. Zapékáme při 220 °C asi 30 minut. Povrch zezlátne a veškerá tekutina se vstřebá. Upravíme na talíře a podáváme.