Jak upéct jarní dort s tulipány | recept
Jarní dort s tulipány | recept. Jaro je tady a s ním konečně i rozkvetlé květiny, kterých však není nikdy dost. Oslavte proto příchod jara i v kuchyni a upečte si jarní dort s tulipány podle našeho receptu. Postup je velmi rychlý a jednoduchý, dort navíc není příliš sladký ani tučný.
Co je potřeba
Co je potřeba pro přípravu těsta:
- 3 vejce
- 100 g třtinového cukru
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 2 lžíce vody
- 150 g hladké špaldové mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
Na krém budeme potřebovat:
- 1 tučný měkký tvaroh
- 1 smetana ke šlehání
- ztužovač šlehačky
- 50 g moučkového cukru
Na květinové ozdoby si připravte:
- Marcipán (pravý či falešný ze sušeného mléka)
- Potravinářské barvivo (nejlépe z přírodních surovin, které seženete v některých prodejnách se zdravou výživou a samozřejmě na internetu)
Krok 1
Těsto na korpus připravíme následujícím způsobem: vejce ušleháme s třtinovým cukrem do pěny, přilijeme vodu a olej a nakonec vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto důkladně rozšleháme.
Krok 2
Dortovou formu vyložíme pečicím papírem a vlijeme do ní připravené těsto.
Krok 3
Korpus pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 15 - 20 minut.
Krok 4
Mezitím vyšleháme dobře vychlazenou smetanu smíchanou se ztužovačem šlehačky, přidáme tvaroh a cukr a vše dobře rozmixujeme.
Krok 5
Marcipán obarvíme pomocí potravinářského barviva (dle návodu na obalu). Následně z něj tvarujeme libovolné jarní květiny. Zkuste z oranžově, žlutě nebo červeně obarveného marcipánu uválet kuličku, protáhněte ji do tvaru tulipánu a poté pomocí nože nařízněte ve středu kříž. Do středu poté stačí obtisknout brčko. Ze zeleného marcipánu vyválejte stonek a listy. Fantazii se však meze nekladou, jednotlivé okvětní lístečky je možné vyrobit pomocí vykrajovačky (na internetu seženete i sady pro vykrajování květin, případně nástroje k jejich vytvarování).
Krok 6
Korpus také necháme vychladnout a poté jej potřeme (nebo nazdobíme pomocí cukrářského sáčku) tvarohovo-smetanovým krémem a následně jej dozdobíme marcipánovými tulipány.
Pokud chcete korpus namazat i uvnitř (ať již krémem, tvarohem nebo třeba džemem), upečte jej nejlépe z dvojnásobné dávky. Korpus z výše uvedeného množství surovin je asi 2 cm vysoký.