Jak upéct hrnkový koláč s lesním ovocem bez vajec | recept
Hrnkový koláč s lesním ovocem bez vajec | recept. Došla Vám doma vajíčka nebo je nesmíte konzumovat? I přesto si můžete upéct velmi chutný a zdravý ovocný koláč. Náš recept na hrnkový koláč s lesním ovocem bez vajec je rychlý a jednoduchý, vhodný i pro naprosté začátečníky v kuchyni.
Co je potřeba
- 1 hrnek špaldové mouky
- 1/2 hrnku ovesných vloček
- 3/4 hrnku třtinového cukru
- 1/2 hrnku mléka
- 1/4 hrnku oleje
- 1 bio vanilkový cukr
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 300 g čerstvých či mražených lesních plodů
- pečicí papír na vyložení formy
Krok 1
Pro přípravu hrnkového koláče s lesním ovocem můžeme použít obyčejnou nebo celozrnnou hladkou špaldovou mouku. Ovesné vločky Vám dodají vlákninu, železo, hořčík, vápník a další cenné látky. Také Vám pomohou s hubnutím, neboť tělo energii z ovesných vloček pomaleji vstřebává, čímž se prodlužuje pocyt nasycenosti.
Krok 2
A jaký je postup?
V míse smícháme mléko a olej, přisypeme 1/2 hrnku třtinového cukru, vanilkový cukr, špaldovou mouku smíchanou s práškem do pečiva a ovesné vločky. Těsto necháme asi 15 minut odpočinout, aby ovesné vločky změkly a nabobtnaly.
Krok 3
Koláčovou formu vyložíme pečicím papírem. Vlijeme do ní připravené těsto a posypeme jej čerstvým či mraženým lesním ovocem a zbylým třtinovým cukrem.
Krok 4
Koláč pečeme na 180 °C asi půl hodiny dozlatova. Necháme jej vychladnout a poté můžeme podávat třeba dozdobený tvarohem či šlehačkou.
- Koláč bude samozřejmě chutnat skvěle i s jinými druhy čerstvého či mraženého ovoce, které máte zrovna k dispozici (např. rybíz, jahody, třešně, meruňky a mnoho dalších druhů).
- Ovesné vločky nebo pokrmy z nich konzumujte nejlépe během dopoledne, večer by Vám kvůli pomalému vstřebávání energie, mohly přivodit problémy s usínáním.