Jak upéct tvarohový mazanec | recept
Jak upéct tvarohový mazanec | recept. Jedním z tradičních velikonočních pokrmů je mazanec. Klasický recept na kynuté těsto jistě zná a ochutnal již každý z vás. Co zkusit změnu a upéct mazanec tvarohový? Recept se hodí i diabetikům nebo těm, co vyloučili cukr ze stravy. Cukr lze nahradit práškovým sladidlem ze Stevie. Chuť pomerančové a citronové kůry zastře i pro někoho nepříjemnou chuť tohoto sladidla.
Co je potřeba
- 500 g hladké mouky
- 140 g másla
- 120 g cukru nebo 2-3 rovné polévkové lžíce práškové stevie
- 1 balíček kypřicího prášku
- špetka soli
- 1 vejce
- 250 g tvarohu v kostce
- kůra a šťáva z 1 citronu
- kůra z poloviny pomeranče
- 2 polévkové lžíce rumu
- hrst rozinek
- mandle na ozdobu
- vejce na potření
Krok 1
Změklé máslo třeme s cukrem (sladidlem) a celým vajíčkem do pěny. Přidáme jemně rozstrouhanou kůru z chemicky neošetřeného pomeranče a citronu. Jestliže neseženete takové ovoce, je možné koupit sušenou kůru v prášku. Pak zapracujeme rozinky a citronovou šťávu.
Krok 2
Zvlášť promíchejte hladkou mouku s práškem do pečiva. Je důležité tyto dvě složky důkladně promíchat, prášek se musí v mouce rovnoměrně rozptýlit. Tvarohové těsto je tužší, správně promíchaná mouka je pomůže rovnoměrně nakypřit.
Krok 3
K utřenému tuku s vejcem a cukrem přidáme tvaroh, rum, sůl a mouku. Rukama vypracujeme tužší těsto. Upravíme ho do tvaru bochánku a položíme na plech vyložený papírem na pečení.
Krok 4
Bochánek nařízneme do tvaru kříže, potřeme rozšlehaným vejcem a ozdobíme krájenými mandlemi. Pečeme při teplotě 170 °C asi 50 minut. Před krájením nechte dobře vystydnout.