Jak upéct ovesný linecký koláč | recept
Ovesný linecký koláč | recept. Pokud máte přebytek domácí marmelády nebo Vás honí mlsná a zároveň dbáte na štíhlou linii, vyzkoušejte linecký koláč z ovesných vloček. Jeho příprava je velmi rychlá a jednoduchá. Následující článek Vám poradí, jak ovesný linecký koláč upéct.
Co je potřeba
- 100 g másla
- 1 vejce + 1 žloutek na potření
- 80 g třtinového moučkového cukru
- 100 g špaldové mouky
- 200 g ovesných vloček
- 2 lžičky prášku do pečiva (nejlépe z vinného kamene)
- Vanilkový lusk nebo bio vanilkový cukr
- Džem na potření
Krok 1
Tento moučník je zdravější alternativou klasického lineckého koláče. Ovesné vločky koláči dodají mnoho vitamínů (např. vitamíny skupiny B a vitamín E), minerálů (zejména vápník a železo) a vlákniny. Ovesné vločky jsou lehce stravitelné, pomáhají regulovat hladinu cukru a cholesterolu v krvi a mají blahodárný vliv na nervový systém.
Krok 2
Určitě vyberte výraznější a pikantnější druh džemu. Vhodný je třeba meruňkový, rybízový, mirabelkový, kiwi, angreštový, ostružinový, třešňový, rebarborový, rynglový nebo citronová či pomerančová marmeláda, pokud ji máte rádi.
Krok 3
A jaký je postup?
Ovesné vločky umeleme najemno. V míse vyšleháme vejce s cukrem do pěny, přidáme povolené máslo, špaldovou mouku smíchanou s práškem do pečiva, vanilkový cukr nebo vnitřek vanilkového lusku a rozemleté ovesné vločky. Vše důkladně promícháme a vypracujeme hladké těsto, které necháme zabalené v potravinářské fólii hodinu odpočinout v lednici.
Krok 4
Dvě třetiny těsta vmačkáme do koláčové formy, potřeme jej džemem.
Krok 5
Následně jej poklademe uválenými válečky ze zbylého těsta, případně zbylé těsto vyválíme a vykrajujeme z něj tvary, těmi pak koláč poklademe a potřeme je před pečením rozšlehaným vejcem.
Krok 6
Koláč pečeme asi 45 minut při 180 °C dozlatova. Necháme jej vystydnout, pocukrujeme moučkovým cukrem a můžeme podávat.
Do těsta můžete přidat také mleté mandle či ořechy, trochu skořice a mletého hřebíčku nebo perníkového koření. Tyto ingredience skvěle doplní pikantní chuť džemu.