Jak upéct zdravý rebarborový koláč | recept
Jak upéct zdravý rebarborový koláč | recept. Rebarbora je velmi zdravá zelenina, která se může sklízet pravidelně každé 2 týdny až do konce června, poté v ní již příliš stoupá obsah kyseliny šťavelové. Rebarboru tedy využijete zejména na jaře. Vyzkoušejte zdravý rebarborový koláč s ricottou podle našeho receptu.
Co je potřeba
Co je potřeba na těsto:
- 250 g hladké špaldové mouky
- 1 vejce
- 120 ml oleje
- 80 g třtinového cukru
Pro přípravu náplně budeme potřebovat:
- 1 balení ricotty (cca 250 g)
- 1 vejce
- 200 ml smetany ke šlehání (můžeme nahradit smetanou na vaření, která má znatelně méně tuku)
- 300 g očištěné rebarbory
- 1/2 sáčku vanilkového pudinku
- 100 g třtinového cukru
- vanilkový lusk nebo vnitřek vanilkového lusku
Krok 1
Rebarbora neboli reveň obsahuje spoustu vitamínů a minerálů, např. vitamín C, provitamín A, vitamíny skupiny B, draslík, vápník, hořčík, fosfor a také menší množství vláknina. Tato zelenina příznivě ovlivňuje stav vlasů, pokožky a nehtů, prospívá krevnímu oběhu a má protisklerotické a močopudné účinky.
Krok 2
Ricotta, tradiční italský sýr, se vyrábí ze syrovátky. Vyznačuje se nepříliš výraznou sladkou smetanovou chutí, proto se k nakyslé rebarboře skvěle hodí. Dá se však nahradit měkkým tvarohem. Ricotta obsahuje velké množství bílkovin, vitamín A, vitamíny skupiny B, vápník, draslík, fosfor a další cenné látky. Navíc v ní naleznete jen malé množství tuku a kalorií.
Krok 3
A jaký je postup?
Nejprve vypracujeme těsto: Vejce ušleháme s cukrem do pěny, přilijeme olej a nakonec přisypeme špaldovou mouku a vše zpracujeme v hladké těsto, které necháme chvilku odpočinout v lednici.
Krok 4
Očištěnou rebarboru nakrájíme na kousky a část jich rozmixujeme najemno.
Krok 5
Ricottu smícháme s vejcem, smetanou, třtinovým cukrem, pudinkovým práškem, vanilkovým cukrem nebo vnitřkem vanilkového lusku a rozmixovanou rebarborou.
Krok 6
Vychladlé těsto rozmačkáme do koláčové formy a propícháme jej vidličkou. Poté do něj vlijeme připravenou náplň a koláč posypeme zbylými kousky rebarbory.
Krok 7
Koláč dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C zhruba na půl hodiny.
Vzhledem k obsahu kyseliny šťavelové je velmi vhodné rebarboru vždy doplnit mléčným výrobkem.
Zkuste bio vanilkový pudinkový prášek, který obsahuje pravou vanilku.