Jak upéct špaldový mazanec | recept
Špaldový mazanec | recept. Špaldový mazanec je zdravější alternativou klasického mazance z bílé pšeničné mouky. Pokud použijete obyčejnou hladkou špaldovou mouku, rozdíl téměř nepoznáte. Také lze využít celozrnnou špaldovou mouku, která sice zapříčiní tmavší barvu mazance, je však nutričně hodnotnější. S jednoduchým postupem Vás seznámí náš článek.
Co je potřeba
Co je potřeba na 1 bochánek:
- 250 g špaldové mouky
- 70 g třtinového cukru
- 120 ml mléka
- 80 g másla
- 1 žloutek
- 1/2 kostky droždí
- 1/4 lžičky soli
- vejce na potření
- rozinky, plátky mandlí
Krok 1
Špaldová celozrnná mouka dodá mazanci skvělou oříškovou chuť a aroma a navíc obsahuje velké množství cenných látek (např. vlákninu, vitamíny skupiny B, hořčík, draslík, vápník, železo, zinek a mangan). Špaldová mouka je také mnohem lépe stravitelná než pšeničná. Použijte nejlépe jemně mletou celozrnnou mouku.
Krok 2
A jaký je postup?
Nejprve si připravíme následujícím způsobem kvásek: do mísy rozdrobíme droždí, zasypeme jej lžící třtinového cukru a lžící mouky a zalijeme 3 lžícemi vlažného mléka. Kvásek necháme pod utěrkou na teplém místě vykynout asi 15 minut.
Krok 3
V jiné míse rozšleháme žloutek s cukrem, přidáme zbylé vlažné mléko, povolené máslo a přilijeme kvásek. Vše důkladně rozmícháme a poté přisypeme špaldovou mouku a sůl a vypracujeme hladké těsto, které necháme pod utěrkou kynout zhruba hodinu.
Krok 4
Do těsta můžeme vmíchat rozinky a potom z něj na pomoučeném vále vytvarujeme bochánek.
Krok 5
Na vršku vytvoříme nožem kříž, mazanec potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme plátky mandlí. Bochánek umístíme na plech vyložený pečicím papírem nebo vymazaný máslem a vysypaný hrubě mletou špaldovou moukou.
Krok 6
Bochánek necháme ještě 15 minut kynout a následně jej vložíme do trouby předehřáté na 180 °C, kde jej upečeme dozlatova. Trvá to asi 40 minut. Mazanec necháme vychladnout a můžeme podávat jen tak pocukrovaný nebo třeba namazaný máslem.
Do těsta můžete přidat bio vanilkový cukr nebo vnitřek vanilkového lusku, případně strouhanou citronovou kůru.