Jak upéct bezlepkové velikonoční jidáše | recept
Bezlepkové velikonoční jidáše | recept. Jestliže si chcete o Velikonocích pochutnat na tradičních jidáších, přestože musíte dodržovat bezlepkovou dietu, máme pro Vás návod, jak upéct bezlepkové velikonoční jidáše. Pokud toto tradiční pečivo ještě neznáte, můžete si o něm v následujícím článku přečíst více.
Co je potřeba
- 200 ml mléka
- 250 - 300 g lepkavé rýžové mouky
- 75 g másla
- 1/2 kostky droždí
- 50 g třtinového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 žloutek
- špetka soli
- 1 celé vejce na potření
- med na potření
Krok 1
Jidáše se tradičně připravovaly a jedly na Zelený čtvrtek. Jedná se o sladké kynuté pečivo slazené medem. Jsou symbolem Velikonoc, jejich tvar má připomínat zakroucený provaz, na kterém se oběsil Jidáš poté, co zradil Ježíše. Kombinace kynutého těsta a medu také symbolizuje jaro a s ním spojenou hojnost. Dříve se věřilo, že kdo na Zelený čtvrtek pojí jidáše, bude celý rok chráněn proti hadímu uštknutí, včelímu bodnutí a lidské zradě.
Pro přípravu bezlepkových jidášů (ale i jiného pečiva z kynutého těsta) je velmi vhodná lepkavá rýžová mouka, která má výbornou pojivost.
Krok 2
A jaký je postup?
Nejprve si připravíme následujícím způsobem kvásek: do mísy nasypeme lžíci třtinového cukru, lžíci rýžové mouky, rozdrobíme do ní droždí a vše zalijeme trochou vlahého mléka a rozmícháme. Kvásek necháme pod utěrkou asi 15 minut vykynout.
Krok 3
V jiné míse rozšleháme žloutek se zbylým třtinovým cukrem, vanilkovým cukrem, solí a rozehřátým máslem, přilijeme zbývající část vlažného mléka a přisypeme rýžovou mouku. Vše důkladně rukama zpracujeme v hladké a vláčné těsto, které necháme pod utěrkou kynout asi hodinu.
Krok 4
Poté si těsto podsypeme moukou a vyvalujeme z něj tlusté válečky, z nichž pleteme jidáše ve tvaru stočeného provazu.
Krok 5
Tvary umísíme na plech vyložený pečicím papírem, necháme je ještě asi 15 minut kynout a nakonec je potřeme rozšlehaným vejcem.
Krok 6
Jidáše pečeme při teplotě okolo 180°C zhruba 20 – 25 minut dozlatova.
Krok 7
Po upečení ještě horké jidáše potíráme rozehřátým medem. Přeji dobrou chuť!
- Do těsta můžete přidat strouhanou citronovou kůru, rozinky nebo jiné sušené ovoce či oříšky.
- Jidáše mohou mít i tvar hada, spirály, apod.