Jak upéct kynutou bábovku s mákem | recept
Kynutá bábovka s mákem | recept. Mák v kuchyni je specialitou střední Evropy. Moučníky s mákem jsou vyhledávanou a oblíbenou lahůdkou. Mák nemusí být jenom modrý, regionálně se pěstuje s červenými (Sušicko) i bílými semeny. O bílém máku se traduje, že svojí chutí nahradí oříšky. Nejsem zastánce tohoto názoru, oříšky mi nepřipomíná, jen nemá tak silnou makovou chuť modrého máku. Takže ho snědí i ti, co mák zrovna nemilují. Bábovka, na níž vám nabízím recept k vyzkoušení, vydrží dlouho vláčná a je na pohled atraktivní. Je ideální na snídani. Množství je na větší formu, na menší si recept upravte, nebo těsto rozdělte do dvou forem.
Co je potřeba
Těsto:
- 250 ml mléka
- 80 g krupicového cukru
- 500 g polohrubé mouky
- 1 balíček droždí (42 g)
- 1 sáček vanilkového cukru
- špetka soli
- strouhaná citronová kůra
- 120 g másla
- 1 vejce
Náplň:
- 180 g mletého máku
- 250 ml mléka
- 100 g krupicového cukru
- 1/2 kávové lžičky skořice
- 1 lžička másla
- citronová kůra
- 2 lžíce kakaa
Krok 1
Nejprve si připravte makovou náplň, budete ji potřebovat studenou, připravte ji s předstihem. Umletý mák, nezáleží na jeho barvě, svařte s ostatními přísadami za občasného promíchání. Po zhoustnutí ho nechte vychladnout.
Krok 2
Mléko ohřejte tak, aby bylo vlažné. Přidejte k němu sůl, cukr, lžíci mouky a rozdrobené droždí. Promíchejte a nechte na teplém místě vzejít. V rendlíku rozpusťte máslo, do vlažného vyklepněte vejce a metličkou vyšlehejte. Pak do misky s kváskem přidejte mouku a máslo s vajíčkem, kůru a vanilkový cukr. Ručně nebo pomocí robotu vymíchejte těsto. Přikryjte misku s těstem utěrkou a na teplém místě nechte asi hodinu kynout. Vykynuté těsto zvětší svůj objem asi dvojnásobně. Hodina je údaj orientační, může se stát, že těsto bude kynout déle, závisí to na teplotě místnosti.
Krok 3
Vykynuté těsto válečkem rozválejte na obdélník. Těsto se téměř nelepí, stačí ho jen velmi lehce podsypat moukou. Pak na těsto rozprostřete vařenou, studenou, makovou náplň, okraje založte podle obrázku a srolujte jako roládu. Podle toho, jak silný plát vyválíte, bude bábovka pruhovaná. Čím víc otáčíte, tím více vrstev bude na řezu bábovky.
Krok 4
Formu na bábovku stačí vymazat tukem, nemusí se vysypávat. Kynuté těsto se nepřilepí a bábovka se lehce vyklopí. Stočenou roládu položte do formy (kruhovitě – viz ilustrační fotografie). Konec lehce přimáčkněte.
Krok 5
Bábovku vložte do vyhřáté trouby a pečte ji při teplotě 170 °C. Asi za 45 minut bude pečená. Čas je orientační, před vyjmutím z trouby zkuste špejlí, zda-li je dobře propečená – špejle musí zůstat suchá. Uvolněte okraje a bábovku vyklopte. Po vychladnutí pocukrujte a můžete krájet.