Jak připravit hovězí závitky s rýží | recept
Hovězí závitky s rýží | recept. Patřím k lidem, pro které je vaření relax. Občas se nechám unést fantazií a zkouším nové kombinace a nápady. Nejvíce si „užívám“ při přípravě jídel z masa, je tolik možností! Kuchařskou knihu mám jen jako volnou inspiraci. Proto u některých receptů neuvádím přesné množství, tak jako zrovna v následujícím článku. Poměr rýže, vajec a hub v náplni si určete sami podle sebe. Stejně tak druh slaniny nebo jiné uzeniny.
Co je potřeba
- hovězí maso zadní
- vařená rýže
- vejce
- houby ve sladkokyselém nálevu
- zelená petržel
- mletý černý pepř
- sůl
- sádlo
- 1 velká cibule
- hladká mouka na zahuštění
- voda nebo vývar
- plátky slaniny
Krok 1
Nejprve si připravte směs na plnění masových závitků. Uvařte rýži ve slané vodě. Vejce rozšlehejte a bez přidání tuku nechte srazit. Osolte, vmíchejte vařenou rýži a nasekané propláchnuté houby. Hezky vypadají barevné druhy – lišky, ryzce, tmavé druhy. Pestrost nádivky zvýšíte přidáním zelené natě.
Krok 2
Maso nakrájejte na plátky a rozklepejte paličkou. Každý plátek osolte a okořeňte mletým černým pepřem. Pak poklaďte plátky tence krájené slaniny.
Krok 3
Na každý plátek masa se slaninou rozetřete lžící náplň. Nechte jeden okraj volný a začněte balit od plného okraje (viz ilustrační obrázek). Závitky zajistěte proti rozbalení sponou, nití nebo speciální síťkou.
Krok 4
Na sádle zpěňte drobně pokrájenou cibuli. Vložte závitky a prudce je ze všech stran opečte. Pak mírně podlijte vodou nebo vývarem, nádobu zakryjte poklicí a duste maso do změknutí.
Krok 5
Když je maso měkké, vyjmeme ho a omáčku zahustíme záklechtkou z hladké mouky. Mouku alespoň 20 minut provaříme a omáčku přecedíme. Vrátíme do ní závitky a chvíli prohřejeme vše společně. Jako přílohu můžete podávat brambory.