Jak uvařit švédské roštěnky se smetanovou omáčkou | recept
Švédské roštěnky se smetanovou omáčkou | recept. Následující recept je ze staré kuchařské knihy mojí maminky. Takto připravené roštěnky nám moc chutnají, omáčka je pikantní a kapary mají zvláštní chuť. Setkala jsem se s několika recepty na švédskou roštěnou, obsahovaly navíc slaninu, sardelky i kyselé okurky. Jestliže máte chuť si pohrát, můžete některou z variant vyzkoušet. Věřím, že si pochutnáte i na této níže popsané základní verzi kuchařské klasiky.
Co je potřeba
Pro 4 osoby:
- 600g hovězího masa
- malé množství oleje
- 1 střední cibule
- 1 polévková lžíce pikantní hořčice
- hrst kaparů
- sůl
- mletý černý pepř
- hladká mouka
- 220 ml smetany
Krok 1
Hovězí roštěnec nakrájejte na plátky, naklepejte a okraje nařízněte, aby se nekroutily při dušení. Maso osolte a opepřete. Na pánvi na malém množství oleje osmahněte drobně pokrájenou cibuli. Roštěnky prudce opečte z obou stran. Maso projde tepelným šokem, zatáhne se a maso zůstane šťavnaté.
Krok 2
K opečeným roštěnkám přidejte hrst kaparů (slaný nálev vylijte) a lžíci pikantní hořčice. Doporučuji dijonský typ, naše krémžská se nehodí. Mírně podlijte a poduste pod pokličkou.
Krok 3
Roštěnky jsou minutkové maso, jsou rychle měkké, proto při přípravě nepoužívejte tlakový hrnec. Měkké maso vyjměte a přeložte do jiného hrnce. Zbylou tekutinu poprašte moukou, dobře rozmíchejte, aby v omáčce nezůstaly hrudky a zalijte smetanou. Povařte. Mouka se musí provářet nejméně 20 minut.
Krok 4
Hotovou omáčku přelijte na roštěnky. Společně chvilku prohřejte a podávejte s rýží nebo houskovým knedlíkem. Dobré chutnání!