Jak upéct kokosové pilinové řezy | recept
Kokosové pilinové řezy | recept. Čekáte návštěvu a přemýšlíte, co sladkého připravit ke kávě či čaji? Vyzkoušejte pilinové řezy, jsou poměrně snadné a přitom díky opečeným kokosovým pilinám vypadají efektně. Korpus řezů tvoří jednoduché lité těsto, které je vláčné a kypré díky kefíru. Krém sestává z pudinku zjemněného máslem, pomyslnou třešničku na dortu řezům dodává kokos, který se právě díky opečení na másle podobá pilinám.
Co je potřeba
Na těsto si připravte:
- 350 g polohrubé mouky
- 200 ml oleje
- 500 ml kefíru
- 250 g cukru
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- 1 lžíci jedlé sody
- 1 vejce
- 3 lžíce kakaa
Na krém si přichystejte:
- 125 g másla
- ½ l mléka
- 2 ks pudinku
- 3 lžíce cukru
Na ozdobení bude potřeba:
- 100 g cukru moučka
- 100 g kokosu
- 100 g másla
Krok 1
Troubu předehřejeme na 180 °C. Do mísy rozklepneme vejce, zašleháme k nim cukr a vanilkový cukr. Následně přisypeme mouku, skořici, kakao, jedlou sodu a zamícháme, vznikne velmi husté těsto. To pomalu rozředíme olejem a kefírem. Výsledné těsto nalijeme na plech vyložený pečicím papírem, povrch rovnoměrně rozetřeme a vložíme do trouby. Pečeme přibližně 20 minut.
Krok 2
V mezičase si přichystáme krém. Necelý půl litr mléka si nalijeme do hrnce a přivedeme k varu. Ve zbytku mléka rozmícháme pudink z obou sáčků. Do vroucího mléka vmícháme pudink a šleháme do zhoustnutí. Do ještě horkého pudinku přidáme máslo a vyšleháme do jemného krému. Podle chuti osladíme.
Krok 3
Dále si připravíme piliny. Na pánev dáme máslo a necháme ho rozpustit. Přisypeme cukr a za stálého míchání ho necháme rozpustit. Následně přisypeme kokos a smažíme ho tak dlouho, až zezlátne a bude připomínat piliny. Na vychladlý korpus rozetřeme pudink do rovnoměrné vrstvy. Posypeme pilinami a necháme ztuhnout v lednici.
Krok 4
Před podáváním krájíme na řezy. Řezy uchováváme v chladu. Před podáváním je necháme ještě chvíli při pokojové teplotě, chutě se lépe rozvinou. Dobrou chuť!