jaktak.cz

Jak upéct kokosové pilinové řezy | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Kokosové pilinové řezy | recept. Čekáte návštěvu a přemýšlíte, co sladkého připravit ke kávě či čaji? Vyzkoušejte pilinové řezy, jsou poměrně snadné a přitom díky opečeným kokosovým pilinám vypadají efektně. Korpus řezů tvoří jednoduché lité těsto, které je vláčné a kypré díky kefíru. Krém sestává z pudinku zjemněného máslem, pomyslnou třešničku na dortu řezům dodává kokos, který se právě díky opečení na másle podobá pilinám.

Co je potřeba

Na těsto si připravte:

  • 350 g polohrubé mouky
  • 200 ml oleje
  • 500 ml kefíru
  • 250 g cukru
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 1 lžíci jedlé sody
  • 1 vejce
  • 3 lžíce kakaa

Na krém si přichystejte:

  • 125 g másla
  • ½  l mléka
  • 2 ks pudinku
  • 3 lžíce cukru

Na ozdobení bude potřeba:

  • 100 g cukru moučka
  • 100 g kokosu
  • 100 g másla

Krok 1

Troubu předehřejeme na 180 °C. Do mísy rozklepneme vejce, zašleháme k nim cukr a vanilkový cukr. Následně přisypeme mouku, skořici, kakao, jedlou sodu a zamícháme, vznikne velmi husté těsto. To pomalu rozředíme olejem a kefírem. Výsledné těsto nalijeme na plech vyložený pečicím papírem, povrch rovnoměrně rozetřeme a vložíme do trouby. Pečeme přibližně 20 minut.

Krok 2

V mezičase si přichystáme krém. Necelý půl litr mléka si nalijeme do hrnce a přivedeme k varu. Ve zbytku mléka rozmícháme pudink z obou sáčků. Do vroucího mléka vmícháme pudink a šleháme do zhoustnutí. Do ještě horkého pudinku přidáme máslo a vyšleháme do jemného krému. Podle chuti osladíme.

Krok 3

Dále si připravíme piliny. Na pánev dáme máslo a necháme ho rozpustit. Přisypeme cukr a za stálého míchání ho necháme rozpustit. Následně přisypeme kokos a smažíme ho tak dlouho, až zezlátne a bude připomínat piliny. Na vychladlý korpus rozetřeme pudink do rovnoměrné vrstvy. Posypeme pilinami a necháme ztuhnout v lednici.

Krok 4

Před podáváním krájíme na řezy. Řezy uchováváme v chladu. Před podáváním je necháme ještě chvíli při pokojové teplotě, chutě se lépe rozvinou. Dobrou chuť!


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-kokosove-pilinove-rezy-recept.html