jaktak.cz

Jak upéct zdravější borůvkový koláč s tvarohem | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Zdravější borůvkový koláč s tvarohem | recept. Pokud hledáte recept na zdravější moučník ke kávě či čaji, který je velmi snadný na přípravu, máme pro Vás tip. Vyzkoušejte špaldový koláč s borůvkami a tvarohem. Postup, jak připravit zdravější borůvkový koláč s tvarohem naleznete na následujících řádcích.

Co je potřeba

Co je potřeba na korpus:

  • 1 vejce
  • 100 ml rostlinného oleje
  • 120 ml mléka
  • 75 g třtinového cukru
  • 200 g celozrnné špaldové mouky
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva z vinného kamene
  • Máslo a hrubá špaldová mouka na vymazání a vysypání formy.

Na tvarohovo-borůvkový krém potřebujeme:

  • 2 vaničky měkkého tvarohu
  • 100 g moučkového třtinového cukru
  • 200 g čerstvých či mražených borůvek (nebo klidně jiného ovoce – ostružin, malin apod.)
  • 1 balíček agaru
  • Čerstvé či mražené ovoce na ozdobu

Krok 1

Borůvky jsou oblíbené lesní plody, které obsahují velké množství látek cenných pro náš organismus, např. vitamíny A a C, vitamíny skupiny B, železo i látky snižující hladinu cukru v krvi, třísloviny (které působí jako přírodní antibiotikum a dokážou skvěle vyčistit tělo) a další antioxidanty. Borůvky dále mimo jiné zvyšují imunitu, bojují s chřipkou a nachlazením, regenerují oční barvivo, uklidňují nervy, atd.

Krok 2

A jaký je postup?

Vejce vyšleháme s třtinovým cukrem do pěny, přilijeme olej a mléko a nakonec vmícháme špaldovou mouku smíchanou s práškem do pečiva.

Krok 3

Formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou špaldovou moukou. Poté do formy vlijeme připravené těsto a rozetřeme jej.

Krok 4

Korpus pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 30 – 40 minut dozlatova.

Krok 5

Mezitím si připravíme krém. Nejprve borůvky podusíme s cukrem a promixujeme je ponorným mixérem. Borůvky necháme trochu vychladnout a poté do nich přisypeme agar a necháme jej nabobtnat a zchladnout. Pokud borůvky nepustí dostatek šťávy, podlijeme je trochou vody.

Následně v míse smícháme tvaroh s hotovou borůvkovou směsí a krém případně podle chuti dosladíme.

Krok 6

Na vychladlý korpus naneseme krém a koláč ozdobíme čerstvým či mraženým ovocem.

Krok 7

Koláč necháme alespoň 2 hodiny ztuhnout v lednici a můžeme podávat.

V létě samozřejmě můžete použít i kanadské borůvky ze zahrádky.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-zdravejsi-boruvkovy-kolac-s-tvarohem-recept.html