Jak upéct sušenky z mandlové mouky | recept
Sušenky z mandlové mouky | recept. Nabízím vám k vyzkoušení můj vlastní recept na sušenky bez mouky a bez cukru. Na počátku všeho byla nutnost upéct pro diabetika a celiaka. Nechtělo se mi připravovat pohoštění každému zvlášť a tak jsem upekla sušenky ve starých formičkách po babičce. Původně se v nich pekly pracny, ale dnes se již tak velké kousky cukroví nepečou. Pro pečení těsta bez mouky, které nedrží tvary, jsou ideální. Sušenky peču z dvojnásobného množství, než uvádím v rozpisu.
Co je potřeba
- 250 g mandlové mouky a kokosu
- 20 g másla
- 1 vejce
- 8 datlí
- 1 hodně zralý banán
- 2 lžíce Maizeny
- špetka soli
- 2 lžíce kakaa
Krok 1
Sušenky oslaďte sušenými datlemi bez přidaného cukru. Datle zalijte vroucí vodou a nechte asi 10 minut nabobtnat. Poté je nadrobno pokrájejte. Místo datlí můžete použít datlovou pastu nebo jiné sušené ovoce. Nesmí být ale doslazováno cukrem.
Krok 2
Do misky nasypejte 250 g kokosu smíchaného s mandlovou moučkou. Kokos a mandlovou mouku dejte v poměru nejvýše 1:1. Přidejte Maizenu, kakao a suché přísady promíchejte.
Krok 3
Následně přidejte změklé máslo, nasekané datle, pokrájený banán a celé vejce. Rukama vypracujte těsto. Těsto se lepí, kdyby se lepilo moc, přidejte trochu mandlí nebo kokosu. Těsto musí zůstat lepivé tak akorát. Nechte ho v chladničce hodinu odpočinout, bude se s ním lépe pracovat.
Krok 4
Formičky (jakékoli), nemusíte ničím vymazávat, těsto obsahuje dost tuku. Těstem naplňte formičky do roviny. Pečte v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 °C. Jsou asi za 12 minut pečené. Světlejší sušenky jsou měkčí, jestliže je chcete křupavější, nechte okraje zhnědnout.
Krok 5
Sušenky jdou velmi lehce vyklápět. Nechte je vychladnout na mřížce a pak uložte. Měly by se spotřebovat do týdne, déle nemám vyzkoušeno – nevydrží. Mohly by se polít čokoládou bez cukru, ale to už nechám na vašem rozhodnutí. Dobrou chuť!