Jak připravit velikonoční nádivku bez lepku a masa | recept
Velikonoční nádivka bez lepku a masa | recept. Velikonoční nádivka je velmi oblíbený a tradiční pokrm připravovaný během Velikonoc, jenž by měl obsahovat čerstvé kopřivy nebo jiné jarní bylinky. Ačkoliv tradiční součást nádivky tvoří vařené či uzené maso, v našem receptu Vám ukážeme, že to jde i bez něj. Zkuste si připravit velikonoční nádivku bez lepku s uzeným tofu.
Co je potřeba
- půlka bezlepkového chleba (případně jiné bezlepkové pečivo – rohlíky, veka apod.)
- 3 vejce
- hrnek mléka
- 1 balení uzeného tofu
- 2 hrsti spařených kopřiv či listového špenátu
- sůl, pepř, muškátový oříšek, čerstvé či sušené bylinky
- trocha másla na vymazání formy
Krok 1
Můžete použít čerstvé kopřivy, které vyrůstají brzy na jaře, případně jiné jarní bylinky nebo bylinky doma vypěstované a listový špenát.
Do jarní či velikonoční nádivky se mimo kopřiv skvěle hodí petrželka, pažitka, medvědí česnek, ale také třeba květy nebo lístky sedmikrásky či violky, popenec, jitrocel, hluchavka či bršlice kozí noha.
Každá z těchto bylinek má jiné léčivé látky a účinky, můžete si je tedy zvolit i dle svých případných zdravotních problémů.
Krok 2
A jaký je postup?
Bezlepkový chléb či jiný druh pečiva nakrájíme na malé kousky.
Krok 3
Namočíme je do teplého mléka a necháme nasáknout.
Krok 4
Tofu i spařený špenát či kopřivy nakrájíme a smícháme s namočeným pečivem. Přidáme žloutky a vše dochutíme solí, pepřem, čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem a čerstvými či sušenými bylinkami.
Krok 5
Nakonec do směsi zlehka vmícháme dotuha vyšlehaný sníh z bílků.
Krok 6
Formu vymažeme máslem nebo rostlinným olejem a rozetřeme do ní připravenou směs na nádivku.
Krok 7
Nádivku upečeme dozlatova v troubě vyhřáté na cca 180 °C, trvá to asi 30 – 45 minut v závislosti na tloušťce nádivky.
Velikonoční nádivka bez lepku a masa chutná skvěle teplá i studená, nejlépe s čerstvou zeleninou.
- Uzené tofu můžete nahradit uzeným tempehem.
- Kravské mléko lze v případě intolerance nahradit mlékem rostlinným (např. mandlovým, sojovým, rýžovým či kokosovým).