Jak připravit hořčicový vepřový bůček | recept
Hořčicový vepřový bůček | recept. Vepřové maso a vepřový bůček obzvlášť, nepatří mezi masa, která bychom měli konzumovat často. Obsahuje příliš velké množství tuku. Ale jednou za čas v malém množství určitě neuškodí. Studené kořeněné maso z vepřového boku se hodí jako studené pohoštění k pivu. S čerstvým chlebem, naloženými okurkami nebo paprikou chutná (téměř) každému. Pokud se rozhodnete recept na hořčicový bůček vyzkoušet, doporučuji koupit libovější kousek masa.
Co je potřeba
- 1 kg vepřového boku
- 1,5 l vody
- 1 kávová lžička celého pepře
- 5 kuliček nového koření
- 3 stroužky česneku
- 1 polévková lžíce soli
Marináda na potření:
- 2 lžíce sojové omáčky
- 1 lžička pálivé papriky
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžička mletého pepře
- 1 lžíce krémžské hořčice
- 2 stroužky česneku
Krok 1
Vyberte si libovější kousek vepřového bůčku, bez kosti a kdo má rád, s kůží. Kůži nemusíte nařezávat, nechte ji vcelku. Do vody přidejte všechny uvedené ingredience a vše svařte.
Krok 2
Vodu s kořením nechte povařit 5 minut a poté do nálevu vložte maso. Vařte zprudka, potřebujeme vodu uvést znovu do varu, aby se maso zatáhlo a příliš se nevylouhovalo. Hned jak začne maso vařit, zmírněte teplotu a asi hodinu vařte doměkka. Maso během přípravy obracejte.
Krok 3
Mezitím, co se maso vaří, připravte marinádu na potření. V misce rozmíchejte sojovou omáčku s kořením a solí. Prolisujte k tomu česnek podle chuti, nebo ho vynechte a dochuťte podle sebe.
Krok 4
Ještě horký, uvařený bůček ze všech stran potřeme připravenou marinádou a zabalíme ho do alobalu. Necháme balíček s masem v chladu vystydnout a studený uschováme v chladničce. Za dva dny se může krájet.