Jak upéct špaldové valentýnské sušenky | recept
Špaldové valentýnské sušenky | recept. Valentýn je za dveřmi, a pokud chcete svou drahou polovičku překvapit domácími valentýnskými sušenkami, máme pro Vás skvělý recept. Valentýnské sušenky podle našeho návodu zvládne připravit opravdu každý a navíc se jedná o zdravější variantu. Poradíme Vám také, jak valentýnské sušenky zdravě dozdobit, bez použití umělých potravinářských barviv, které často obsahují velmi nebezpečné přídatné látky.
Co je potřeba
- 200 g másla
- 400 g celozrnné špaldové mouky
- 1 vejce
- 200 g třtinového cukru
- vanilkový lusk nebo bio vanilkový cukr
- na zdobení si připravte např. cukrovou polevu (100 g třtinového moučkového cukru a šťávu z 1/2 citronu), kustovnici čínskou, plátky mandlí, kousky čokolády, ořechy apod.
Krok 1
Zdravější valentýnské sušenky můžete upéct s použitím špaldové mouky, případně zvolte jiný druh celozrnné či bezlepkové mouky. Na dozdobení můžete použít např. polevu připravenou z třtinového moučkového cukru, citronové šťávy a trochy malinové šťávy na obarvení. Místo cukrových či fondánových dekorací je možné použít kustovnici čínskou či plátky mandlí. Pokud máte k dispozici razítko na sušenky, zkuste jej také využít k dekoraci.
Krok 2
A jaký je postup?
Máslo nechte povolit při pokojové teplotě, poté k němu přidejte vejce, cukr a vnitřek vanilkového lusku či bio vanilkový cukr. Vše dobře promíchejte a poté postupně přisypávejte mouku tak, aby vzniklo hladké nelepivé těsto. To pak zabalte do potravinářské fólie a nechte jej asi hodinu odpočinout v lednici.
Krok 3
Potom těsto rozdělte na několik dílů a z každé části vyválejte na pomoučeném válu plát o tloušťce zhruba 3 mm. Z vyváleného těsta vykrajujte srdíčka nebo jiné vhodné tvary.
Krok 4
Pokud chcete použít razítko na sušenky, můžete těsto smíchat s kousky mandlí, čokolády a kustovnicí čínskou, případně jiným sušeným ovocem. Z těsta pak vyválejte stejně velké kuličky a každou rozmáčkněte pomocí razítka. Sušenky budou o něco silnější, proto je pečte déle.
Krok 5
Sušenky umístěte na plech vyložený pečicím papírem a dejte je péct do trouby vyhřáté na 180 °C zhruba na 10 minut.
Krok 6
Polevu připravíme smícháním prosátého moučkového cukru s citronovou a malinovou či jahodovou šťávou. Sušenky můžete zdobit pomocí sáčku, případně polevou potřít celou plochu sušenky nebo je jen pocákat a posypat mandlemi.