Jak uvařit fazolový prejt s pohankou | recept
Fazolový prejt s pohankou | recept. Dnešní návod je na jídlo ze zdravých surovin, pohanky a fazolí. Chutí někomu připomíná prejt, jinému staročeského kubu, zkrátka kolik lidí, tolik chutí. Pohanka je obilovina, kterou na naše území před mnoha sty lety přivezli Turci. Ve staročeské kuchyni byla velmi oblíbená. Neobsahuje lepek, a proto je vhodná pro celiaky. Je velmi bohatá na vitaminy a minerální látky, pro vysoký obsah rutinu prospívá cévám. Fazole není třeba zvlášť představovat, zná a ochutnal je každý. Obě tyto plodiny by se měly, pro jejich příznivé účinky, v jídelníčku objevovat co nejvíce.
Co je potřeba
- 150 g fazolí
- 200 g pohanky
- 1 menší cibule
- 3 stroužky česneku
- sůl
- mletý černý pepř
- trochu oleje
- majoránka
Krok 1
Pohanka se prodává ve všech obchodech s potravinami, většinou je umístěná v sortimentu zdravé výživy. Pohanku propláchneme studenou vodou a v hrnci ji zalijeme tak, aby hladina vody byla asi 1 cm nad semeny. Přivedeme vodu k varu, 10 minut vaříme v zakryté nádobě. Poté odstavíme mimo a necháme přibližně půlhodinu stát. Všechna tekutina se vstřebá.
Krok 2
Fazole namočíme den předem a pak je uvaříme v neosolené vodě doměkka. Solí se až několik minut před dovařením. Suché fazole lze nahradit konzervovanými ve vodě nebo vakuu.
Krok 3
Na malém množství oleje osmahneme drobně pokrájenou cibulku dožluta. Doporučuji použít kvalitní řepkový olej. V poslední době ho jako nejzdravější doporučují i odborníci na výživu.
Krok 4
Na osmaženou cibulku vsypeme pohanku, lehce ji opražíme a přidáme fazole.
Krok 5
Ochutíme česnekem, pepřem a případně dosolíme. Okořeníme čerstvými lístky majoránky, kdo nemá, přidá sušenou. Vše promícháme a necháme zapéct v troubě asi 30 minut. Nejste-li na dietě, můžete povrch posypat na kostičky nakrájenou slaninou nebo uzeným masem.