Jak připravit mléčnou rýži s horkým lesním ovocem | recept
Mléčná rýže s horkým lesním ovocem | recept. Chcete potěšit rodinu domácí mléčnou rýží k snídani či svačině? Zkuste ji uvařit podle našeho jednoduchého a rychlého receptu, s horkým lesním ovocem. S postupem, jak připravit mléčnou rýži s horkým lesním ovocem, Vás seznámí následující řádky.
Co je potřeba
- 250 g rýže arborio nebo jiné kulatozrnné rýže
- 300 ml vody
- 500 ml mléka
- 100 ml smetany ke šlehání
- 100 g třtinového cukru
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
Na horké lesní ovoce pak budete potřebovat:
- 400 g mražené směsi lesního ovoce
- 50 g třtinového cukru
Krok 1
Kulatozrnná rýže se používá zejména pro přípravu italského rizota a dalších pokrmů s kašovitou konzistencí – např. španělské paelly, rýžových nákypů nebo právě mléčné rýže. Kulatozrnná rýže obsahuje velké množství škrobu, díky tomu absorbuje velké množství vody a vytvoří tak tu pravou lepivou konzistenci.
Krok 2
A jaký je postup?
Rýži nasypeme do hrnce, zalijeme ji vodou a přivedeme k varu. Vaříme ji zhruba 10 minut, dokud se většina vody nevypaří, poté rýži zalijeme mlékem a opět vaříme na mírném ohni, tentokrát asi 20 minut do změknutí rýže.
Krok 3
Mezitím ohřejeme smetanu, rozpustíme v ní cukr a kukuřičný škrob a krátce povaříme.
Krok 4
Uvařenou rýži zalijeme horkou smetanou s rozpuštěným cukrem a kukuřičným škrobem a necháme ji pod pokličkou odpočinout.
Krok 5
Zmrzlou lesní směs pak nasypeme do hrnce a osladíme. Ovoce povaříme do změknutí. Je možné přidat trochu vody, kdyby se připalovalo.
Krok 6
Hotovou mléčnou rýži přelijeme horkou omáčkou z lesního ovoce a můžeme podávat. Dobrou chuť!
- Do mléčné rýže zkuste přidat také vnitřek vanilkového lusku nebo bio vanilkový cukr s kousky pravé vanilky.
- Místo lesní směsi je možné použít i jiné mražené ovoce, např. samostatné maliny, jahody, borůvky, ostružiny, apod.