Jak připravit kuře na mrkvi | recept
Kuře na mrkvi | recept. Kuře se dá připravit na mnoho způsobů, pokud vám však již došly nápady, vyzkoušejte kuře na mrkvi podle našeho receptu. Recept je vhodný i pro úplné začátečníky. Navíc tak do případných „odmítačů“ zeleniny dostanete nenásilnou formou i trochu mrkve. Postup, jak připravit kuře na mrkvi, najdete na následujících řádcích.
Co je potřeba
- 0,5 kg kuřecích paliček (případně naporcované celé kuře)
- 3 mrkve
- 2 malé cibule
- 50 g másla
- sůl, pepř, bylinky (např. libeček či petrželka)
- voda na podlévání
Krok 1
O mrkvi je známo, že obsahuje velké množství betakarotenu. Jeho využitelnost ze syrové mrkve je však jen asi 25 %. Z mrkve tepelně upravené s trochou tuku je již naše tělo schopné vstřebat zhruba 1/2 betakarotenu. Syrová mrkev má však na druhou stranu protirakovinné účinky, proto mrkev nejlépe konzumujte v syrovém i vařeném stavu. V mrkvi dále naleznete vitamín A a D, vitamíny skupiny B, z minerálů pak mimo jiné draslík, hořčík či fosfor.
Krok 2
A jaký je postup?
Mrkev i cibuli oloupeme, mrkev pak omyjeme a nastrouháme najemno a smícháme ji s nahrubo nakrájenou cibulí. Kuřecí paličky osolíme a opepříme a obalíme je ve směsi mrkve a cibule.
Krok 3
Do pekáče vložíme kousky másla a obalené a ochucené kuřecí paličky. Vše zasypeme zbylou zeleninovou směsí a můžeme přidat čerstvé či sušené bylinky.
Krok 4
Kuře dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme jej přikryté asi půl hodiny. Poté pekáč odkryjeme a pečeme ještě dalších 20 minut. Podle potřeby maso podléváme vodou.
Krok 5
Kuře na mrkvi podáváme třeba s vařenými brambory nebo jinou oblíbenou přílohou. Dobrou chuť!
Můžete samozřejmě přidat i jiné druhy zeleniny nebo použít více mrkve, abyste dosáhli většího množství šťávy. Nicméně máslo pokud možno nenahrazujte jiným tukem, jeho chuť je v tomto receptu opravdu nepostradatelná.