Jak upéct vločkový drobenkový koláč | recept
Vločkový drobenkový koláč | recept. Chcete rychle přichystat moučník pro sebe nebo pro návštěvu? Vyzkoušejte jednoduchý a o něco zdravější vločkový drobenkový koláč. Připravený jej budete mít raz dva a skvěle si na něm pochutnáte. Jak upéct vločkový drobenkový koláč, se dozvíte v našem článku.
Co je potřeba
- 1 a půl hrnku hladké celozrnné špaldové mouky
- 1 hrnek jemných ovesných vloček – nejlépe celozrnných
- 3/4 hrnku třtinového cukru
- 1/2 kostky másla
- skořice
- ½ balíčku prášku do pečiva
- 3 středně velká jablka
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- 3 lžíce třtinového cukru
- šťáva z 1/2 citronu či limetky
Krok 1
V ovesných vločkách naleznete velké množství vlákniny, dále vitamíny skupiny B, vitamín E, vápník, železo, draslík a další látky prospěšné pro náš organismus. Ovesné vločky díky obsahu těchto látek pomáhají udržet stabilní hladinu cukru a cholesterolu v krvi.
Krok 2
A jaký je postup?
Nejprve smícháme v míse mouku s ovesnými vločkami, třtinovým cukrem, práškem do pečiva a špetkou skořice. Poté přidáme změklé máslo a vypracujeme rukama drobenku.
Krok 3
Tři čtvrtiny drobenky nasypeme do formy vyložené pečicím papírem a dobře ji umačkáme.
Krok 4
Jablka oloupeme, vykrájíme jádřince a nastrouháme je nahrubo. Přidáme třtinový cukr, špetku skořice a citronovou či limetkovou šťávu.
Krok 5
Na těsto naneseme jablečnou směs a tu poté posypeme zbylou drobenkou. Koláč dáme péct do středně vyhřáté trouby asi na 35 minut.
Krok 6
Před krájením nechte koláč vychladnout. Podávat jej můžete s trochou tvarohu či kysané smetany.
- Koláč bude skvělý také se švestkami, hruškami i jiným čerstvým či mraženým ovocem.
- V případě, že držíte bezlepkovou dietu, můžete použít bezlepkové ovesné vločky nebo jiný druh přirozeně bezlepkových vloček (pohankové, amarantové apod.). Špaldovou mouku pak nahraďte některým druhem bezlepkové mouky (rýžovou, kukuřičnou, pohankovou, jáhlovou, apod.).