Jak připravit lehké krůtí karbanátky | recept
Lehké krůtí karbanátky | recept. Krůtí karbanátky jsou zdravější a lehčí alternativou smažených karbanátků z mletého hovězího a vepřového masa. Postup, jak připravit lehké krůtí karbanátky pečené v troubě, si můžete přečíst v našem článku. Recept na lehké krůtí karbanátky je vhodný i pro naprosté začátečníky a je navíc přirozeně bezlepkový.
Co je potřeba
- 500 g mletého krůtího masa
- 3 stroužky česneku
- sůl, pepř, čerstvé či sušené bylinky (ke krůtímu masu se skvěle hodí např. rozmarýn, tymián, bazalka, petrželka, estragon apod.)
- kukuřičná strouhanka dle potřeby
- trocha olivového oleje
Krok 1
Krůtí maso (zejména pak krůtí prsa) obsahuje velké množství bílkovin a jen málo tuku. V krůtím mase naleznete vitamíny skupiny B, vápník, železo, zinek a další cenné látky. Díky obsahu těchto látek podporuje konzumace krůtího masa imunitu, působí kladně na nervovou soustavu, stabilizuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi, je prevencí chudokrevnosti atd.
Krok 2
A jaký je postup?
Krůtí prsa umeleme nebo rozmixujeme najemno, k masu přidáme prolisovaný česnek, sůl, pepř a čerstvé či sušené bylinky. Přilijeme asi lžičku olivového oleje a dle potřeby zahustíme kukuřičnou strouhankou.
Krok 3
Z masové směsi tvoříme vlhkýma rukama karbanátky, které klademe do pekáče vyloženého pečicím papírem. Karbanátky trochu pokapeme olivovým olejem a dáme je péct do trouby vyhřáté na 180 °C asi na půl hodiny.
Krok 4
Krůtí karbanátky podávejte s vařenými brambory či bramborovou kaší nebo s pečivem a čerstvou zeleninou.
- Do krůtích karbanátků můžete přidat nadrobno nakrájenou cibuli nebo kousky jiné čerstvé zeleniny, strouhaný sýr apod.
- Karbanátky můžete připravit také z kuřecího masa.
- Pokud máte rádi pikantní pokrmy, přidejte do karbanátků sušené chilli.
- Krůtí maso je vhodnou součástí zdravého i redukčního jídelníčku, je také velmi dobře stravitelné.