Jak upéct lehké limetkové řezy s tvarohovým krémem | recept
Limetkové řezy s tvarohovým krémem | recept. Jestliže neholdujete kalorickým máslovým krémům, vyzkoušejte lehký tvarohový krém podle našeho receptu. V následujícím článku se dozvíte, jak upéct lehké limetkové řezy s tvarohovým krémem. Tyto řezy mají méně kalorií a navíc je jejich příprava velmi jednoduchá. Limetková šťáva dodá řezům lehce nakyslou chuť a příjemné svěží aroma.
Co je potřeba
Na těsto je potřeba (1 větší nebo 2 malé plechy či formy):
- 200 g hladké špaldové mouky (nejlépe celozrnné)
- 100 g třtinového cukru
- 3 vejce
- 10 lžic rostlinného oleje
- 10 lžic mléka
- 2 lžičky prášku do pečiva
Na krém potřebujeme:
- 500 g měkkého tvarohu
- 150 ml 12% smetany (pro odlehčení můžete použít mléko)
- 100 g moučkového cukru
- bio vanilkový cukr nebo vanilkový lusk
- šťávu ze 2 limetek
- 1 balení agaru či želatiny
Krok 1
Limetky sice obsahují méně vitamínu C než citrony, pořád jej však mají dostatek. Naopak v nich naleznete větší množství vitamínu A než v citronech. Dalšími cennými látkami obsaženými v limetkách jsou pak kyselina listová a další vitamíny skupiny B, draslík, hořčík, vápník a mnoho dalších minerálů a také antioxidantů. Limetky jsou sladší a aromatičtější než citrony.
Krok 2
A jaký je postup?
V misce vyšlehejte vejce s cukrem do pěny, přilijte mléko a olej a důkladně promíchejte. Pomalu přisypávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva.
Krok 3
Vyšší plech či formu vyložte pečicím papírem a vlijte do něj připravené těsto. Dejte jej péct do trouby vyhřáté na teplotu 180 °C zhruba na 20 – 30 minut.
Krok 4
Mezitím si připravte tvarohový krém následujícím způsobem: tvaroh vyšlehejte se smetanou a moučkovým cukrem. Přilijte limetkovou šťávu a vnitřek vanilkového lusku, případně vanilkový cukr. Agar připravte podle návodu na obalu, vlijte jej do tvarohového krému a dobře rozmíchejte.
Krok 5
Na vychladlý korpus rozetřete tvarohový krém a řezy dejte ztuhnout do lednice (nejlépe přes noc).
Krok 6
Po ztuhnutí řezy rozkrájejte a dozdobte kousky limetky a strouhanou limetkovou kůrou. Dobrou chuť!
- Limetky se většinou prodávají chemicky neošetřené, proto klidně použijte i limetkovou kůru. Přidat ji můžete nastrouhanou do těsta. Kůru před strouháním přesto důkladně omyjte horkou vodou.
- Pokud Vám nevadí tmavší barva krému, můžete i při jeho přípravě použít třtinový cukr.