Jak připravit celozrnné placky se zeleninovou náplní | recept
Celozrnné placky se zeleninovou náplní | recept. Pokud chcete inspiraci na zdravý a bezmasý oběd či večeři, vyzkoušejte recept z našeho článku. Naleznete zde postup, jak připravit celozrnné placky se zeleninovou náplní. Tyto placky si můžete snadno vzít i s sebou do práce. Poradíme Vám také, jak recept na celozrnné placky ozvláštnit.
Co je potřeba
Co je potřeba na 2 porce:
- 100 g špaldové celozrnné mouky
- 55 ml vlažné vody
- 5 g čerstvého droždí
- 1 lžička soli
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 rajčata, 1 paprika, případně jiná zelenina vhodná pro tepelnou úpravu (např. mrkev, zelí, brokolice, hrášek apod.)
- salátová okurka, syrové zelí, cibule, listový salát či jiná čerstvá zelenina k podávání
- sůl, pepř, čerstvé bylinky (např. rozmarýn, oregano, bazalka, petrželka či saturejka)
Krok 1
A jaký je postup?
V míse promícháme mouku se solí, uděláme důlek a rozdrobíme do něj droždí. To pak zalijeme vlažnou vodou. Misku překryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek.
Krok 2
Poté přidáme 1 lžíci olivového oleje a vypracujeme rukama hladké těsto. Pokud je těsto příliš lepivé, přidáme více mouky. Necháme jej pod utěrkou kynout asi půl hodiny.
Krok 3
Z těsta potom válečkem vyválíme nebo rukama vytvarujeme 2 placky, které dáme na plech vyložený pečicím papírem a upečeme je v troubě při teplotě cca 180 °C. Trvá to asi 15 – 20 minut.
Krok 4
Mezitím připravíme zeleninovou náplň. Postup je následující: na zbylém olivovém oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek, přidáme na kousky nakrájená rajčata a papriku či jinou zeleninu. Zeleninu podusíme a ochutíme solí, pepřem a čerstvými bylinkami.
Krok 5
Placku naplníme zeleninovou směsí a čerstvou zeleninou, nakonec vše zalijeme libovolným dresingem, majonézou či zakysanou smetanou, a podáváme.
Do placek můžete přidat také strouhaný sýr, plátky mozzarelly, grilované či pečené maso nebo třeba kousky tofu, avokáda, falafel apod.