Jak připravit hovězí maso na červeném víně | recept
Hovězí maso na červeném víně | recept. Hovězí maso, připravované jako minutka, vyžaduje kvalitní druh masa. Hodí se maso z mladého kusu, nejlepší je svíčková nebo roštěnky (vzhledem k ceně připravuji podle tohoto receptu maso z hovězí kýty). Nemusíte se bát většího množství přidaného vína, alkohol se odpaří a zbyde jenom typická chuť. Proto minutku mohou i děti. Vyzkoušejte si připravit hovězí maso na červeném víně, určitě vám bude chutnat.
Co je potřeba
- 500 g hovězího masa
- 50 g slaniny
- 1 malá cibule
- 250 g mrkve
- 100 g petržele
- 500 ml polosladkého červeného vína
- 300 ml vývaru
- olej
- kousek másla
- pepř
- sůl
- větvička tymiánu
Krok 1
Maso nakrájíme na plátky. Podle toho, z jakého kusu masa vaříme, zvolíme další postup. Maso ze svíčkové necháme tak, ostatní druhy lehce naklepeme rukou nebo rovnou stranou paličky. Opepříme a osolíme. Solíme až před vložením na pánev.
Krok 2
Na pánvi rozehřejeme několik lžic oleje a do rozpáleného tuku vložíme nakrájenou slaninu a připravené plátky. Z každé strany několik minut rychle opečeme. Opečené maso vyjmeme, zabalíme do alobalu a uschováme např. v troubě, aby nevystydlo.
Krok 3
Do zbylého oleje na pánvi přidáme nakrájenou cibuli a osmažíme ji. Přidáme na kolečka nebo malé kousky nakrájenou kořenovou zeleninu a osmahneme ji.
Krok 4
Vše zalijeme červeným vínem a vývarem. Vaříme do změknutí zeleniny. Mezitím, než zelenina změkne, se odpaří asi polovina tekutiny.
Krok 5
Na závěr přidáme kousek másla na zjemnění a shrnuté lístky z tymiánové větvičky. Zeleninu pomocí tyčového mixéru rozmixujeme. Vznikne hustější šťáva, kterou na talíři přidáme k masu. Vhodnou přílohou je rýže nebo hranolky.