jaktak.cz

Jak připravit hovězí maso na červeném víně | recept

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Hovězí maso na červeném víně | recept. Hovězí maso, připravované jako minutka, vyžaduje kvalitní druh masa. Hodí se maso z mladého kusu, nejlepší je svíčková nebo roštěnky (vzhledem k ceně připravuji podle tohoto receptu maso z hovězí kýty). Nemusíte se bát většího množství přidaného vína, alkohol se odpaří a zbyde jenom typická chuť. Proto minutku mohou i děti. Vyzkoušejte si připravit hovězí maso na červeném víně, určitě vám bude chutnat. 

Co je potřeba

  • 500 g hovězího masa
  • 50 g slaniny
  • 1 malá cibule
  • 250 g mrkve
  • 100 g petržele
  • 500 ml polosladkého červeného vína
  • 300 ml vývaru
  • olej
  • kousek másla
  • pepř
  • sůl
  • větvička tymiánu

Krok 1

Maso nakrájíme na plátky. Podle toho, z jakého kusu masa vaříme, zvolíme další postup. Maso ze svíčkové necháme tak, ostatní druhy lehce naklepeme rukou nebo rovnou stranou paličky. Opepříme a osolíme. Solíme až před vložením na pánev.

Krok 2

Na pánvi rozehřejeme několik lžic oleje a do rozpáleného tuku vložíme nakrájenou slaninu a připravené plátky. Z každé strany několik minut rychle opečeme. Opečené maso vyjmeme, zabalíme do alobalu a uschováme např. v troubě, aby nevystydlo.

Krok 3

Do zbylého oleje na pánvi přidáme nakrájenou cibuli a osmažíme ji. Přidáme na kolečka nebo malé kousky nakrájenou kořenovou zeleninu a osmahneme ji.

Krok 4

Vše zalijeme červeným vínem a vývarem. Vaříme do změknutí zeleniny. Mezitím, než zelenina změkne, se odpaří asi polovina tekutiny.

Krok 5

Na závěr přidáme kousek másla na zjemnění a shrnuté lístky z tymiánové větvičky. Zeleninu pomocí tyčového mixéru rozmixujeme. Vznikne hustější šťáva, kterou na talíři přidáme k masu. Vhodnou přílohou je rýže nebo hranolky.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-hovezi-maso-na-cervenem-vine-recept.html