Jak upéct zdravější dvoubarevný „zebří" koláč | recept
Zdravější dvoubarevný „zebří" koláč | recept. Dvoubarevný tvarohový „zebří“ koláč je velmi jednoduchý na přípravu a navíc vypadá originálně a skvěle chutná. Zkuste si upéct zdravější verzi se špaldovou moukou podle našeho receptu. Jak upéct zdravější dvoubarevný "zebří" koláč, se dozvíte v následujícím článku. Koláč je vhodný jen tak ke kávě, ale určitě z něj bude nadšená i Vaše návštěva.
Co je potřeba
Co je potřeba na těsto:
- 1 vejce
- 150 g třtinového cukru
- 100 ml rostlinného oleje
- 250 g špaldové mouky
- špetka soli
- 2 lžíce kakaa
Co potřebujeme na tvarohovou náplň:
- 500 g měkkého tvarohu (nejlépe kostky)
- 150 g zakysané smetany
- 80 ml mléka
- 150 g třtinového cukru
- 1 bio vanilkový cukr nebo vanilkový lusk
- 1 balíček vanilkového pudinku
- kakao dle chuti
Krok 1
A jaký je postup?
Vejce rozšleháme s olejem, přisypeme třtinový cukr a poté i špaldovou mouku se solí a kakaem. Z ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které necháme chvilku odpočinout v lednici.
Krok 2
Mezitím připravíme náplň tak, že smícháme tvaroh se zakysanou smetanou, mlékem, vanilkovým pudinkem a třtinovým cukrem. Poté náplň rozdělíme na 2 díly. Do jedné části přidáme vanilkový cukr nebo vnitřek vanilkového lusku. Druhý díl náplně ochutíme a obarvíme kakaem.
Krok 3
Těsto natlačíme do koláčové formy a vytvoříme vyšší okraj. Na korpus lžící klademe tvarohovou náplň, střídáme při tom světlou náplň s tmavou. Jednu lžíci náplně naneste na střed koláče, poté vždy nalijte lžíci druhé náplně na prostředek té předchozí (viz ilustrační fotografie).
Krok 4
Koláč dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C zhruba na 35–45 minut.
Krok 5
Koláč nechte před krájením vychladnout a nejprve jej od formy oddělte pomocí nože. Ať Vám chutná!
- Část třtinového cukru lze nahradit medem.
- Místo špaldové mouky můžete použít i bezlepkovou mouku (velmi vhodná bude např. pohanková), pak bude koláč vhodný i pro celiaky a ostatní držící bezlepkovou dietu.