Jak uvařit polévku se sušenými houbami a kuskusem | recept
Polévka se sušenými houbami a kuskusem | recept. Nabízím vám k vyzkoušení recept na klasickou „zimní“ polévku. Zimní jí říkáme proto, že tento typ hustých přesnídávkových polévek vaříme většinou v chladnějších obdobích roku. Po této polévce většinou následuje lehčí hlavní jídlo, nebo ji podáváme jako svačinu.
Co je potřeba
- 1 ks mrkve
- 1 ks kedlubnu
- 1 ks petržele
- 1 ks středně velké cibule
- 4 ks středně velkých brambor
- 3 stroužky česneku
- máslo
- hrst sušených hub
- hrnek (1/4l) kuskusu
- mletá sladká paprika
- sůl
- majoránka
- zelená nať
Krok 1
Na polévku budeme potřebovat sušené houby. Nejlepší je lesní směs. Houby večer před přípravou namočíme do studené vody a necháme přes noc stát.
Krok 2
Potřebnou zeleninu očistíme, omyjeme a pokrájíme na drobné kostičky. Houby scedíme, vymačkáme vodu a případně nakrájíme na menší části.
Krok 3
Na másle osmahneme cibuli s česnekem do světle žluté barvy. Pak přidáme ostatní zeleninu a houby. Chvilku restujeme a následně zalijeme vodou a osolíme. Nádobu uzavřeme poklicí a zeleninu vaříme doměkka.
Krok 4
Na jiné pánvi opražíme kuskus na kousku másla. Přidáme mletou sladkou papriku podle chuti a majoránku. Odstavíme. Kuskus polévku zahustí, připravte si tedy takové množství, aby vám hustota polévky vyhovovala.
Krok 5
Do téměř uvařené zeleniny přidáme kuskus a dovaříme. Nakonec přidáme zelenou nať petržele, cibulky, celeru nebo pažitky. Použít můžeme i mraženou nebo sušenou. Čerstvá nať se přidává až do zchladlé polévky, nesmí se vařit, ztratila by vitamíny i část aromatických látek.