Jak upéct bezlepkový vánoční koláč | recept
Bezlepkový vánoční koláč | recept. Upéct bezlepkovou vánočku není vždy snadné. Jestliže s pečením teprve začínáte nebo máte rádi rychlé a jednoduché recepty, pak místo vánočky vyzkoušejte náš recept na vánoční koláč. Přirozeně bezlepkový vánoční koláč, jenž je plný ořechů a sušeného ovoce, budete mít velmi rychle upečený, můžete tak věnovat více času svým blízkým. Vánoční koláč chutí připomíná štolu.
Co je potřeba
- 2 vejce
- 100 g třtinového cukru
- 150 g másla
- 90 g kukuřičné mouky
- 30 g rýžové mouky
- 1/2 balíčku bezlepkového prášku do pečiva
- 1/2 lžičky perníkového koření
- 100 g mandlí
- 50 g rozinek nebo jiného oblíbeného sušeného ovoce
Krok 1
A jaký je postup?
Nejprve ušleháme vejce s cukrem do husté pěny, přidáme povolené máslo a pořádně promícháme.
Krok 2
Do směsi důkladně vmícháme mouky s práškem do pečiva a perníkové koření.
Krok 3
Nakonec přisypeme pokrájené mandle a rozinky, případně jiné sušené ovoce. Opět pořádně promícháme.
Krok 4
Těsto rozetřeme do máslem vymazané a hrubou kukuřičnou moukou vysypané formy. Použít můžete klasickou koláčovou či dortovou formu anebo např. formu ve tvaru hvězdy, ryby apod.
Krok 5
Koláč upečeme při teplotě 180°C dozlatova, trvá to asi 20 – 30 minut.
Krok 6
Bezlepkový vánoční koláč dozdobte podle svého vkusu, např. posypáním moučkovým cukrem podle vánoční šablony. Pokud nemáte vánoční šablonu, nevadí, na papír obkreslete tvary podle vykrajovaček na vánoční cukroví a poté tvary vystřihněte a papír použijte jako šablonu.
Případně můžete koláč potřít čokoládovou nebo citronovou polevou.
- Pro lepší chuť a aroma můžete přidat 2 lžíce rumu.
- Mandle zkuste nahradit lískovými či vlašskými ořechy.
- Do těsta je možné přidat také citronovou šťávu či kůru z bio citronu.
- Koláč skvěle ochutí a provoní vnitřek vanilkového lusku.