Jak udělat nepečené švestkové cukroví | recept na vánoční cukroví
Nepečené švestkové cukroví | recept na vánoční cukroví. Tip na nepečené cukroví z následujícího receptu se hodí i pro diabetiky. Čokoládu s cukrem stačí nahradit čokoládou slazenou stevií nebo jiným sladidlem. Prodejny se zdravou výživou je nabízejí v několika variantách. Med se může vynechat, chutná to dobře i bez něj. Pozor na sušené švestky, musejí být bez přidaného cukru a nejlépe v bio kvalitě. Pak si i ten, kdo trpí diabetem, může několik kousků tohoto cukroví o Vánocích dopřát.
Co je potřeba
- sušené švestky
- mandle
- med popř. rum
- čokoláda
Krok 1
Nejprve si připravíme mandle. Spaříme je vroucí vodou, odstraníme slupku a na pánvi, bez přidaného oleje, upražíme. Mandle se mohou pražit i v mikrovlnné troubě. Musejí se několikrát promíchat a hlídat, ještě po vyjmutí z mikrovlnky dojdou. Pražení na pánvi je pomalejší, ale spolehlivější.
Krok 2
Pražené mandle naložíme na jeden den do medu nebo rumu. Čím déle je tam necháte, tím chutnější budou. V nouzi ale stačí opravdu jeden den, nebo tento krok zcela vynecháme.
Krok 3
Ze sušených švestek odstraníme případnou pecku a do otvoru po ní vložíme celou mandli. Lehce švestku přimáčkneme okolo mandle.
Krok 4
Naplněné švestky obalujeme v čokoládové polevě. Polevu připravíme z hořké (mléčné) čokolády, kterou nastavíme polévkovou lžící kokosového tuku. Vkládáme do papírových košíčků a necháme v chladu ztuhnout. Na 100 g čokolády dáváme polévkovou lžíci kokosového tuku.
Jestliže si potrpíte na přísně stejné tvary cukroví, švestky namelte na masovém strojku a rukama potřenýma olejem tvarujte kuličky s mandlí uvnitř.