Jak upéct plněné bramborové vdolečky | recept
Plněné bramborové vdolečky | recept. Následující recept je univerzální. Bramborové vdolečky s masem, podávané se zeleninovým salátem, dobře poslouží jako oběd. Bez přílohy nebo studené zase jako svačina. Nemusíte se striktně držet receptu, maso k naplnění můžete ochutit podle svých chutí a možností. Berte tento recept jako inspiraci.
Co je potřeba
Vdolečky:
- 400 g brambor
- 100 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- špetka soli
Náplň:
- 500 g mletého masa
- 1 menší cibule
- sůl
- mletý pepř
- sladká paprika
- trochu strouhanky na zahuštění
- mléko na namočení strouhanky
- sádlo nebo olej na smažení
Krok 1
Na přípravu bramborového těsta potřebujeme den předem vařené brambory. Brambory vaříme ve slupce. Uvařené oloupané brambory jemně postrouháme nebo prolisujeme. Přidáme mouku, sůl, vejce a zaděláme těsto jako na bramborové knedlíky.
Krok 2
Na náplň si připravíme maso, cibuli a koření. Na tuku zpěníme drobně pokrájenou cibuli, přidáme maso, osolíme a okořeníme. Orestujeme a až se maso rozpadne na kousíčky a změní barvu, přidáme vymačkanou, v mléce namočenou strouhanku. Promícháme a odstavíme. Tímto krokem začínáme práci, masová náplň musí vychladnout a bramborové těsto se musí zpracovat ihned, delším stáním řídne.
Krok 3
Těsto rozválíme na plát silný asi 3 mm. Nakrájíme ho rádlem na čtverce a lžící klademe do středu náplň.
Krok 4
Čtverce zavíráme způsobem zachyceným fotografii. Konečnou úpravu provedeme rukama a bochánky lehce zploštíme.
Krok 5
Hotové vdolečky se smaží na pánvi ve vyšším množství tuku. Já je peču v troubě při 200 °C. Pekáč vymažu sádlem a navrch každého vdolečku dám kousek tuku. V průběhu pečení je nutné vdolečky obrátit. Jakmile zezlátnou, jsou hotové.