Jak připravit nakládané tofu | recept
Jak připravit nakládané tofu | recept. Nakládané tofu je vhodnou alternativou nakládaného hermelínu či jiného sýru pro všechny, kdo nesnášejí laktózu i pro vegany. Nakládané tofu si však může připravit každý. Recept, který naleznete na následujících řádcích, je na přípravu velmi rychlý a jednoduchý. Tofu se pouze musí nechat několik dní uležet.
Co je potřeba
- 2 kostky tofu (bílého či uzeného)
- olivový nebo jiný za studena lisovaný rostlinný olej
- 3 stroužky česneku
- sůl, bylinky, koření
- 1 cibule
Krok 1
Tofu je něco jako sýr či tvaroh vyrobený ze sojových bobů. Původně pochází z Číny, dnes jej však již seženete i v téměř každém našem supermarketu či v prodejně zdravé výživy. Tofu skvěle přejímá chutě ostatních ingrediencí, je proto velmi vhodné pro nakládání.
Krok 2
Jaké koření a bylinky použít?
Z koření můžete zvolit pepř, nové koření, mletou sladkou i pálivou papriku nebo chilli, případně kari koření. Vhodnými bylinkami jsou pak rozmarýn, tymián, saturejka, bazalka, majoránka, oregano a další. Koření a bylinek přidejte celkem asi 2 - 3 lžičky.
Krok 3
A jaký je postup?
Tofu nakrájíme na asi 2-centimetrové kostičky. Nakrájené tofu v míse předem promíchejte se směsí koření, prolisovaným česnekem a asi 2 lžícemi oleje.
Krok 4
Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka.
Krok 5
Do vysterilizované sklenice postupně vrstvěte kousky tofu a cibule. Vrstvy můžete prosypávat kousky čerstvých bylinek.
Krok 6
Nakonec vše zalijte rostlinným olejem. Sklenici uzavřete víčkem nebo pomocí potravinářské fólie a gumičky, aby se do ní nedostal vzduch. Tofu nechte naložené asi 3 dny v lednici.
- Do nakládaného tofu můžete přidat také černé či zelené olivy, sušená rajčata či chilli papričky, dle Vaší chuti.
- Nakládané tofu skvěle dochutí i provensálské bylinky.
- Pokud tofu naložíte do dekorativní sklenice, můžete jej použít jako krásný a chutný dárek.