Jak upéct vynikající bezlepkové vanilkové rohlíčky | recept
Bezlepkové vanilkové rohlíčky | recept. Bez vanilkových rohlíčků by to snad ani nebyly ty pravé Vánoce. Nyní si je můžete připravit i v přirozeně bezlepkové verzi. Pokud jste již vyzkoušeli řadu receptů na bezlepkové vanilkové rohlíčky a s žádným jste nebyli spokojeni, máme pro Vás ten pravý recept. Na následujících řádcích se dočtete, jak výborné bezlepkové rohlíčky upéct.
Co je potřeba
- 100 g hladké kukuřičné mouky
- 100 g pohankové mouky
- 100 g hladké rýžové mouky
- 50 g moučkového třtinového cukru + další na obalení rohlíčků
- 220 g másla
- 100 g mletých vlašských ořechů
- Vanilkový lusk nebo bio vanilkový cukr
Krok 1
Vanilkové rohlíčky patří mezi ty nejoblíbenější a nejvíce pečené druhy vánočního cukroví v naší republice, i když původně pocházejí z Rakouska, konkrétně z Vídně, kde se podávaly v cukrárnách a kavárnách.
Krok 2
A jaký je postup?
Povolené máslo rozmixujeme s moučkovým třtinovým cukrem, přidáme mleté vlašské ořechy a nakonec vmícháme mouku. Těsto důkladně rukama zpracujeme.
Krok 3
Hotové těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme jej odpočinout v lednici do druhého dne.
Krok 4
Těsto však z lednice včas vyndáme a znovu jej rukama propracujeme.
Poté z něj vyválíme tenký váleček a odkrajujeme z něj stejně velké kousky těsta, ze kterých tvarujeme rohlíčky.
Krok 5
Rohlíčky klademe na plech vyložený pečicím papírem. Plech s rohlíčky dáme péct do trouby vyhřáté asi na 170 °C a pečeme je dozlatova, trvá to zhruba 15 minut.
Krok 6
Ještě teplé rohlíčky obalujeme ve směsi moučkového třtinového cukru s bio vanilkovým cukrem nebo vnitřkem vanilkového lusku. Vanilkové rohlíčky dle našeho receptu jsou hned měkké a rozplývají se na jazyku.
- Vlašské ořechy můžete nahradit ořechy lískovými nebo mandlemi.
- Dle původního receptu můžete oříšky před použitím nasucho opražit na pánvi a nechat vystydnout. Tato úprava dodá vanilkovým rohlíčkům lepší chuť a křehkost.
Při obalování rohlíčků a manipulaci s nimi si počínejte opatrně, jsou křehké.