Jak vyrobit domácí kaštanový a kávový likér | recepty
Domácí kaštanový a kávový likér | recepty. Sladké domácí likéry neodmyslitelně patří k dlouhým podzimním a zimním večerům. Nevím čím to je, ale jindy než na přelomu roku tyto likéry většina lidí nepřipravuje. Domácí sladké likéry jsou oblíbené i v sousedním Německu, odkud pochází recept na kávový „šnaps“. Při výrobě domácích likérů se nebojte popustit uzdu fantazii a zkoušet nové příchutě. Základní recept je vždy obdobný jako u kaštanového likéru, pouze k vytvoření příchuti přidejte třeba ve smetaně rozpuštěné bonbony Toffo, karamely, nechte vylouhovat skořici, perníkové koření atd.
Co je potřeba
Na kaštanový likér:
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 plechovka Salka
- 3 čokoládové tyčinky Ledových kaštanů
- 4 kostičky hořké čokolády s vyšším obsahem kakaa
- 1 balíček vanilkového cukru
- podle chuti rum
Na kávový likér si připravte:
- 150 g krupicového cukru
- 1/8 l vody
- 50 g mleté kávy
- 1/4 l smetany ke šlehání
- 3 dl vodky (i víc, podle chuti)
Krok 1
Kaštanový likér | recept
Na přípravu kaštanového likéru nejprve rozehřejeme nalámané kousky čokolády ve smetaně. Teplotu při zahřívání udržujeme pod bodem varu. Do smetany, k čokoládě, přidáme balíček vanilkového cukru a necháme také rozpustit. Poté necháme čokoládovou směs vychladnout.
Krok 2
Do studené rozpuštěné čokolády zašleháme slazené kondenzované mléko a rum podle chuti. Před nalitím do lahví likér raději scedíme přes jemné síto, aby byl hladký bez žmolků. Necháme v chladu týden rozležet, propojí se chutě.
Krok 3
Kávový likér | recept
Na kávový likér potřebujeme kvalitní mletou kávu. 150 g krupicového cukru s 1/8 l vody svaříme na sirup. Horkým sirupem zalijeme mletou kávu, smetanu a necháme 15 minut stát, pak přefiltrujeme.
Krok 4
Do vychladlé směsi přidáme vodku podle chuti. Vodka se přidává, protože má neutrální chuť a nepřehluší jemnou příchuť kávy. Kdo má rád, může vodku nahradit rumem.