Jak upéct zdravější pracny | recept na vánoční cukroví
Zdravější pracny | recept na vánoční cukroví. Při pečení vánočního cukroví se můžete vyhnout použití bílé pšeničné mouky, která našemu tělu nic dobrého nepřináší. Zkuste použít třeba celozrnnou špaldovou mouku a připravit si zdravější pracny podle našeho receptu. Jak upéct zdravější pracny, se dozvíte na následujících řádcích.
Co je potřeba
- 180 g celozrnné špaldové mouky
- 100 g másla
- 100 g moučkového třtinového cukru (+ trocha na obalení)
- 75 g mletých vlašských ořechů
- 1 - 2 lžíce kakaa
- 1 lžička perníkového koření
- dle potřeby mléko
Krok 1
Pracny neboli medvědí tlapky k Vánocům neodmyslitelně patří. Toto cukroví se peče již staletí, objevilo se totiž např. v kuchařkách Magdaleny Dobromily Rettigové.
Špaldová mouka se vyrábí ze špaldy, staré odrůdy pšenice. Špaldová mouka příznivě působí na lidský organismus, je snáze stravitelná než bílá mouka a je vhodná i pro lidi trpící alergií na pšenici. Navíc cukroví dodá jemný oříškový podtón.
Krok 2
A jaký je postup?
Nejprve smícháme povolené máslo s moučkovým cukrem, přidáme ořechy, kakao a perníkové koření a nakonec přisypeme špaldovou mouku. Vše pořádně prohněteme a nakonec rukama vypracujeme hladké těsto. Kdyby se těsto drolilo, přilijte trochu mléka a opět těsto propracujte.
Krok 3
Hotové těsto zabalte do igelitového sáčku či potravinářské fólie a nechte jej odpočinout asi hodinu při pokojové teplotě.
Krok 4
Těsto vmačkejte do formiček vymazaných rostlinným tukem a dejte je na plechu péct do trouby vyhřáté na teplotu 170 °C asi na 15 minut.
Krok 5
Ještě horké pracny vyklepněte z formiček a obalujte je v moučkovém třtinovém cukru. Poté je nechte vychladnout.
- Místo perníkového koření můžete použít skořici a tlučený hřebíček.
- Pracny pečte v dostatečném předstihu a skladujte je v chladné místnosti, aby se co nejlépe rozležely. Zkuste také k pracnám při uskladnění přidat půlku jablka.
Špaldová mouka však není vhodná pro bezlepkovou dietu.