Jak vyrobit domácí mandlový a kokosový likér | recept
Domácí mandlový a kokosový likér | recept. S nadcházejícím koncem roku je nejvyšší čas na výrobu sladkých domácích likérů. Do Vánoc se stihnou tak akorát proležet, pokud jim tedy odoláte a nebudete chodit tajně upíjet. Domácí likér je také vhodným handmade dárkem, stačí vybrat hezkou láhev, ozdobit ji a popř. přidat recept. Domácí likéry jsou výbornou polevou na mražené nanukové dorty.
Co je potřeba
Kokosový likér
- 1 plechovka Salka
- 1 plechovka neslazeného kondenzovaného mléka Tatra
- 5 polévkových lžic kokosu
- 1 vanilkový cukr
- rum dle uvážení
Mandlový likér
- 1 balení mandlového pudinku
- 700 ml polotučného nebo plnotučného mléka
- 30 g krupicového cukru
- 2 Salka
- nejméně 250 ml rumu
- 1 kávová lžička mandlového aroma
Krok 1
Na kokosový likér si den předem připravte kokos. Strouhanou jemnou kokosovou moučku nasucho opražte na pánvi. Kokos musí zrůžovět. Ještě teplý kokos zalijte neslazeným kondenzovaným mlékem a nechte přes noc stát.
Krok 2
Druhý den kokos přeceďte přes husté síto a vymačkejte veškeré mléko. Kokos nevyhazujte, můžete ho přidat např. do pudinku nebo jablečného koláče.
Krok 3
Poté přidejte Salko, vanilkový cukr a rum podle chuti. Pomocí trychtýře nalijte do lahve a nechte nějakou dobu uležet. Likér je moc dobrý.
Krok 4
Na přípravu mandlového likéru si běžným způsobem uvařte pudink v předepsaném množství mléka. Po uvaření pudink míchejte, aby se na něm neutvořil škraloup.
Krok 5
Do vychladlého pudinku přidejte ostatní ingredience a ručním nebo elektrickým šlehačem prošlehejte. Na závěr likér raději přeceďte přes sítko, aby v něm nezůstaly žádné hrudky. Slijte do lahví a nějakou dobu na něj zapomeňte.